Donatorn David Rodebaugh.
1 av 3
Donatorn David Rodebaugh. - Foto: TT
Patrick Hardinson med sin familj före olyckan.
2 av 3
Patrick Hardinson med sin familj före olyckan. - Foto: TT
Ledande kirurgen under ingreppet.
3 av 3
Ledande kirurgen under ingreppet. - Foto: TT

Brandmannen blev svårt brännskadad – nu lever han med en annan mans ansikte

Amerikanska brandmannen Patrick Hardison fick tredje gradens brännskador i ansiktet när han skulle rädda en kvinna som var fast i en brand. Nu har har han fått ett nytt ansikte.


Fembarnspappan Patrick Hardison skadade sig när han volontärarbetade som brandman och skulle rädda en kvinna. Han fick tredje gradens brännskador i hela ansiktet.

Ett helt år väntande han på en donator som skulle passa för en ansiktstransplantation. Det är inte bara blodet som ska matcha, utan även hudton och hårfärg. Till slut hittade de en matchning, David Rodebaugh. Han omkom i en cykelolycka och var organdonator.

Bildkälla: TT Bild

Ingreppet gjordes i augusti på NYU Langone Medical Center i New York, där läkarna sade att det var 50 procents chans att ingreppet skulle lyckas.

Tre månader efter operationen läker det bra, och han har fått tillbaka hår på huvudet, ögonbryn, öron, ögonlock samt förmågan att blinka. Han kommer behöva genomgå fler operationer för att ta bort löst skinn, samt äta medicin livet ut för att inte stöta bort transplantationen.

Bildkälla: TT Bild

År 2005 gjordes den första ansiktstransplantationen, den utfördes på en fransk kvinna som hade blivit attackerad av en hund. Sedan dess har fler än 20 människor fått ett nytt ansikte, dock aldrig i så stor omfattning som Hardison, skriver BBC.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Støre möblerar om i regeringen

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.