Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brandmannen blev svårt brännskadad – nu lever han med en annan mans ansikte

- 17/11/2015, 16:54 -
Han skadades svårt när han skulle rädda en kvinna.
1 av 4

Han skadades svårt när han skulle rädda en kvinna.

Faksimil BBC

Donatorn David Rodebaugh.
2 av 4

Donatorn David Rodebaugh.

TT

Patrick Hardinson med sin familj före olyckan.
3 av 4

Patrick Hardinson med sin familj före olyckan.

TT

Ledande kirurgen under ingreppet.
4 av 4

Ledande kirurgen under ingreppet.

TT

Amerikanska brandmannen Patrick Hardison fick tredje gradens brännskador i ansiktet när han skulle rädda en kvinna som var fast i en brand. Nu har har han fått ett nytt ansikte.

Fembarnspappan Patrick Hardison skadade sig när han volontärarbetade som brandman och skulle rädda en kvinna. Han fick tredje gradens brännskador i hela ansiktet.

Ett helt år väntande han på en donator som skulle passa för en ansiktstransplantation. Det är inte bara blodet som ska matcha, utan även hudton och hårfärg. Till slut hittade de en matchning, David Rodebaugh. Han omkom i en cykelolycka och var organdonator.

Bildkälla: TT Bild

Ingreppet gjordes i augusti på NYU Langone Medical Center i New York, där läkarna sade att det var 50 procents chans att ingreppet skulle lyckas.

Tre månader efter operationen läker det bra, och han har fått tillbaka hår på huvudet, ögonbryn, öron, ögonlock samt förmågan att blinka. Han kommer behöva genomgå fler operationer för att ta bort löst skinn, samt äta medicin livet ut för att inte stöta bort transplantationen.

Bildkälla: TT Bild

År 2005 gjordes den första ansiktstransplantationen, den utfördes på en fransk kvinna som hade blivit attackerad av en hund. Sedan dess har fler än 20 människor fått ett nytt ansikte, dock aldrig i så stor omfattning som Hardison, skriver BBC.