Världens mest givmilda folk finns i Burma.
1 av 2
Världens mest givmilda folk finns i Burma. - Foto: TT
Munkar hjälper varandra.
2 av 2
Munkar hjälper varandra. - Foto: TT

Här är landet med världens mest givmilda befolkning

Burma är ett land som i dag klassas som ett av de minst utvecklade i världen. Hög produktion av heroin samt stor spridning av HIV och Aids är två problem som landet brottas med. Men enligt en undersökning gjord av The Charities Aid Foundation, CAF, så är burmeserna ändå bäst i världen på givmildhet.


145 länder är med i undersökningen där Burma slår alla med hästlängder.

CAF utgår ifrån hur många i landet som:

1. Donerat till välgörenhet.

2. Arbetat som volontär.

3. Hjälpt en främling den senaste månaden.

LÄS MER: Hon cyklar jorden runt – till förmån för kvinnors rättigheter

Resultatet? Hela 92 procent av Burmas befolkning hade donerat till välgörenhet under den senaste månaden. Då vi i Sverige har engagerat oss mycket i flyktingfrågan kan man tro att vi ligger högt rankade. Men så är inte fallet.

Sverige ligger på plats nummer 28. I stället är det Burma, USA, Nya Zeeland, Kanada och Australien som toppar listan. Men Skandinavien är å andra sidan högt rankade på topp 10 när det gäller skattefinansierat bistånd.

LÄS MER: Mark Zuckerbergs gåva till världens barn – ska skänka 99 procent av sina Facebook-aktier

Så, varför Burma? Det går bara att spekulera. Men deras Buddhistiska religion, Theravada, genomsyras av givmildhet. Theravada är den äldsta läran inom Buddhism och tillåter även kvinnor att uppnå total befrielse, så kallad Nirvana.

Bildkälla: TT

Det är inte helt enkelt att leva ut Theravada-läran då den innebär att man till exempel inte får arbeta, hantera pengar, lyssna på musik eller laga mat. Därför är det troligt att resten av befolkningen hjälper till och skänker mer.

Den här artikeln publicerades först på Sorl.

/
/
Senaste nytt

Tränare våldtog kvinna med funktionsvariation

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Sex palestinier rapporteras ha skjutits ihjäl av israeliska soldater i flyktinglägret al-Fara i den av Israel ockuperade Västbanken.

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.

Fler studerar när de närmar sig 60

Allt fler som fyllt 47 väljer att studera. På tio år har gruppen ökat med 64 procent, visar en undersökning från CSN. Kvinnor dominerar stort bland dem som väljer att utbilda sig i övre medelåldern.