Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Man gripen för att ha planerat att mörda Lars Vilks

- 11/12/2015, 21:51 -
Lars Vilks
1 av 3

Spansk polis grep en man som varit med och planerat mord på svenske tecknaren Lars Vilks.

TT

Jihad Jane
2 av 3

Colleen LaRose, känd som Jihad Jane.

TT/AP

Föreläsning
3 av 3

Lars Vilks

Henrik Montgomery/TT

Spansk polis har under fredagen arresterat en fundamentalistisk militant efterlyst av FBI för att 2010 ha varit med och planerat att mörda svenske tecknaren Lars Vilks.

En FBI-misstänkt islamistisk militant greps under fredagen av spansk polis. Personen är misstänkt för att ha varit bakom planer att mörda svenska tecknaren och konstnären Lars Vilks som gjorde sig ökänd efter att ha målat profeten Muhammad.

I den nordöstra delen av Katalonien greps Ali Charef Damache, som har både irländskt och algeriskt pass, efter information om att han befunnit sig i Barcelona.

Damache ska tillsammans med Colleen LaRose, en amerikansk kvinna som senare kallade sig Jihad Jane, ha planerat mordet på Lars Vilks efter att han 2010 målat profeten Muhammad som en rondellhund. Enligt amerikanska myndigheter ska paret ha tränat och planerat för mordet på Irland.

LaRose sitter just nu i amerikanskt fängelse i tio år. Hon ska ha berättat att Damache är en rekryterare för terrorgruppen al-Qaida. Damache ska ha suttit i häkte i Irland 2010, men släpptes efter att irländska myndigheter inte velat lämna ut honom till USA.

Just nu hålls Damache provisoriskt i spanskt fängelse i väntan på att eventuellt bli dömd i USA, som ansökt om att få prova fallet. Om han blir dömd kan han bli fängslad i upp till 45 år, uppger Guardian.