Lars Vilks
1 av 3
Spansk polis grep en man som varit med och planerat mord på svenske tecknaren Lars Vilks. - Foto: TT
Jihad Jane
2 av 3
Colleen LaRose, känd som Jihad Jane. - Foto: TT/AP
Föreläsning
3 av 3
Lars Vilks - Foto: Henrik Montgomery/TT

Man gripen för att ha planerat att mörda Lars Vilks

Spansk polis har under fredagen arresterat en fundamentalistisk militant efterlyst av FBI för att 2010 ha varit med och planerat att mörda svenske tecknaren Lars Vilks.


En FBI-misstänkt islamistisk militant greps under fredagen av spansk polis. Personen är misstänkt för att ha varit bakom planer att mörda svenska tecknaren och konstnären Lars Vilks som gjorde sig ökänd efter att ha målat profeten Muhammad.

I den nordöstra delen av Katalonien greps Ali Charef Damache, som har både irländskt och algeriskt pass, efter information om att han befunnit sig i Barcelona.

Damache ska tillsammans med Colleen LaRose, en amerikansk kvinna som senare kallade sig Jihad Jane, ha planerat mordet på Lars Vilks efter att han 2010 målat profeten Muhammad som en rondellhund. Enligt amerikanska myndigheter ska paret ha tränat och planerat för mordet på Irland.

LaRose sitter just nu i amerikanskt fängelse i tio år. Hon ska ha berättat att Damache är en rekryterare för terrorgruppen al-Qaida. Damache ska ha suttit i häkte i Irland 2010, men släpptes efter att irländska myndigheter inte velat lämna ut honom till USA.

Just nu hålls Damache provisoriskt i spanskt fängelse i väntan på att eventuellt bli dömd i USA, som ansökt om att få prova fallet. Om han blir dömd kan han bli fängslad i upp till 45 år, uppger Guardian.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.