Brunon Kwiecien dömdes till 13 års fängelse för att ha planerat att spränga polska parlamentet (till höger).
1 av 3
Brunon Kwiecien dömdes till 13 års fängelse för att ha planerat att spränga polska parlamentet (till höger). - Foto: YOUTUBE / TT
Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.
2 av 3
Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. - Foto: TT BILD / Ap
Bevisen som fällde.
3 av 3
Bevisen som fällde. - Foto: REUTERS

Polsk kemilärare planerade bombdåd – tyckte att Breivik gjorde misstag

En kemiföreläsare har dömts efter att ha planerat en attack på det polska parlamentet. Han berättade i förhöret att "Breivik gjorde misstag" och att han inte skulle gjort det.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Läraren Brunon Kwiecien, 48, var enligt egen utsago inspirerad av norske terroristen Anders Behring Breivik menar källor i utredningen. Han menar dock att den norske massmördarens attack var ett misslyckande. Kwiecien ska ha sagt hans plan var bättre. Målet var att spränga det polska parlamentet.

Innan kemiläraren vid lantbruksuniversitet i Krakow hann sätta planen i verket greps han i november 2012 efter att hans fru larmat polisen. I måndags dömdes han till 13 års fängelse. Enligt utredningen hade 48-åringen en högerextrem agenda, men utan kopplingar till en specifik organisation. Han ska dock ha sagt att Polen styrs av utlänningar.

– Brunon K var av åsikten att samhället och den ekonomiska situationen var på väg åt fel håll eftersom myndighetsposter och maktpositioner innehades vad han beskrev som ”utlänningar”, inte verkliga polacker, sa åklagaren Mariusz Krason då, rapporterar The Telegraph.

Den dömde nekar dock till anklagelserna trots att han togs på bar gärning med sprängämnen samt flera vapen och menar att han blivit utsatt för provokation från den polska polisen. Han nekar dock inte till att ha planerat själva attentaten.

/
/