En späckhuggare i det vilda.
1 av 2
En späckhuggare i det vilda. - Foto: TT / Ap
En späckhuggare i fångenskap. Djuret på bilden har ej med artikeln att göra.
2 av 2
En späckhuggare i fångenskap. Djuret på bilden har ej med artikeln att göra. - Foto: TT / Ap

Efter späckhuggaren Unnas död – skarp kritik mot vattenparken

Späckhuggaren Unna är den tredje späckhuggaren på sex månader att dö på SeaWorld – en känd amerikansk park för vattendjur.


En 18-årig späckhuggare vid namn Unna dog i måndags vid Sea World i San Antonio. Anledningen var en candidasvampinfektion i urinblåsan. Den här typen av infektioner är vanligt bland såväl vilda späckhuggare som späckhuggare i fångenskap.

Dock finns det bevis om att stressen av att hållas i fångenskap kan förvärra infektionen, eller i alla fall möjligheten att bli av med den, rapporterar Gawker. Sedan tidigare har SeaWorld fått förbud att föda upp späckhuggare och bytt ut shower mot "informativa upplevelser".

Parken var ledsna efter späckhuggarens död och samtliga shower ställs in under dagen. SeaWorld har dock fått extrem kritik för sin fångenskap av späckhuggare, valar och delfiner. Särskilt efter filmen "Blackfish" som skapat en kampanj för att bojkotta vattenparken, eller valfängelset som den kallas av aktivister.

Se en trailer till filmen "Blackfish" här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör det vara förbjudet att hålla späckhuggare i fångenskap?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.