Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter späckhuggaren Unnas död – skarp kritik mot vattenparken

- 22/12/2015, 18:30
En späckhuggare i det vilda.
1 av 3

En späckhuggare i det vilda.

TT / Ap

En späckhuggare i fångenskap. Djuret på bilden har ej med artikeln att göra.
2 av 3

En späckhuggare i fångenskap. Djuret på bilden har ej med artikeln att göra.

TT / Ap

Från filmen "Blackfish".
3 av 3

Från filmen "Blackfish".

YOUTUBE

Späckhuggaren Unna är den tredje späckhuggaren på sex månader att dö på SeaWorld – en känd amerikansk park för vattendjur.

En 18-årig späckhuggare vid namn Unna dog i måndags vid Sea World i San Antonio. Anledningen var en candidasvampinfektion i urinblåsan. Den här typen av infektioner är vanligt bland såväl vilda späckhuggare som späckhuggare i fångenskap.

Dock finns det bevis om att stressen av att hållas i fångenskap kan förvärra infektionen, eller i alla fall möjligheten att bli av med den, rapporterar Gawker. Sedan tidigare har SeaWorld fått förbud att föda upp späckhuggare och bytt ut shower mot "informativa upplevelser".

Parken var ledsna efter späckhuggarens död och samtliga shower ställs in under dagen. SeaWorld har dock fått extrem kritik för sin fångenskap av späckhuggare, valar och delfiner. Särskilt efter filmen "Blackfish" som skapat en kampanj för att bojkotta vattenparken, eller valfängelset som den kallas av aktivister.

Se en trailer till filmen "Blackfish" här:

Bör det vara förbjudet att hålla späckhuggare i fångenskap?