Farligare än vad man tror?
1 av 3
Farligare än vad man tror? - Foto: TT-montage
Polens utrikesminister Witold Waszczykowski.
2 av 3
Polens utrikesminister Witold Waszczykowski. - Foto: Ap / TT
Som tror att grönsaker leder till oanade konsekvenser.
3 av 3
Som tror att grönsaker leder till oanade konsekvenser. - Foto: AP / TT

Ministern varnar för hot – från cyklister och vegetarianer

Är cyklister och vegetarianer farligare än vad vi tror? Utgör de i själva verket det riktigt stora hotet mot samhällets grundvalar? Det verkar så, i alla fall om du frågar Polens utrikesminister.


Polen fick för några månader sedan en ny regering som direkt började skruva lite i det demokratiska maskineriet. Redan nu har de bestämt sig för att klubba igenom lite osköna lagar, och en av dessa gäller regler för public service-bolaget TVP, Polens motsvarighet till svenska SVT och SR.

I och med lagen ska regeringen på egen hand kunna tillsätta och kicka chefer inom statlig tv och radio. Tydligen tycker man att ofria medier är en bra och fräsch grej. Flera har protesterat mot lagen. Fyra chefer har lämnat in sina avskedsansökningar och enligt SVT ska EU-kommissionen diskutera frågan den 13 januari.

Men enligt Polens utrikesminister Witold Waszczykowski finns det inte så jäkla mycket att orda om. Lagen är nämligen bra för att den ska ”bota samhället från vissa sjukdomar”. Den förra regeringen var kassa på det, menar han.

Bildkälla: TT

"Som om världen efter marxistisk förebild automatiskt måste röra sig i en enda riktning – mot en ny blandning av kulturer och raser, en värld av cyklister och vegetarianer, som satsar allt på förnybar energi och bekämpar varje form av religion. Det har inget med traditionella polska värden att göra”, ska Waszczykowski ha sagt enligt SVT som citerar den tyska tidningen Die Welt.

Sjukdomarna som hotar samhället och polska värden verkar alltså komma från cyklande hipsters som gillar kultur och käkar konstiga linssoppor. Polens svar på Söder, kanske?

Bildkälla

Uttalandet har fått skojfriska kreatörer att skämta fritt i sociala medier. Inte helt oväntat, kanske.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.