Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1250
reaktioner idag

Oroväckande många valar har blivit strandsatta och dött – experter vet inte varför

Den senaste månaden har fler kaskeloter än vanligt blivit spolade upp på stranden och dött. Experter vet inte varför.

Den här hittades längst stränder i England.

Och i Nederländerna.

Experter vet inte varför.

Den senaste månaden har haft flera fall där kaskeloter, alltså en typ av val, har blivit strandsatta på stränder kring Nordsjön. Först spolades ett dussin valar upp på Frisiska öarna utanför Tyskland och Nederländerna, skriver Smithsonian.

Under de senaste dagarna har en grupp hittat flertalet döda valar längs Englands ökust. Det är ingenting nytt att kaskelotvalar spolas upp på stränderna kring Nordsjön. Men antalet som skett i år är oroväckande. Särskilt när experter inte vet varför antalet ökat så drastiskt.

Valar drivs ofta till grunt vatten där de sedan spolas upp och dör för olika orsaker. Det kan bero på gifter från diverse alger. Experter tror också att ljud från skepp och ubåtar kan förvirra de stackars valarna.

Experterna som undersökt valarna har inte hittat några skador på valarna. Det är extremt svårt för valar att återvända till vatten när de väl blivit strandade på grund av deras massiva vikt, skriver Smithsonian.

På Facebook upplyser nu flera grupper det som inträffat:


Mer:

Död jätteval kan EXPLODERA: "Ser ut som en stor ballong"