Thomas Louie, infektionsspecialist vid Calgary Universitet, visar upp stolpiller av avföring som kan reparera bakteriefloran hos personer med tarmsjukdom. Arkivbild.
Thomas Louie, infektionsspecialist vid Calgary Universitet, visar upp stolpiller av avföring som kan reparera bakteriefloran hos personer med tarmsjukdom. Arkivbild. - Foto: Jeff McIntosh/AP/ TT

Nederländerna öppnar bajsbank

Det finns både spermabanker och blodbanker. Nu öppnar Nederländerna sin första bajsbank.


Personer med kroniska mag- och tarminfektioner ska genom att transplantera in en annan persons avföring kunna få en frisk tarmflora.

Det gäller till exempel dem som drabbats av tarmbakterien Clostridium difficile, en smitta som skördat flera dödsoffer på svenska sjukhus.

– Transplantation av avföring återför hälsosamma bakterier i kroppen, de sprider sig sedan i tarmen och återskapar en frisk bakterieflora, säger Ed Kuijper, professor i mikrobiologi vid Leiden University.

Avföringen som doneras till den nya banken i staden Leiden omvandlas till en produkt som kan föras in med en slang via näsan eller ändtarmen.

Donatorerna är anonyma och får, till skillnad från donatorer i USA inte betalt. I USA öppnade de två första bajsbankerna förra året.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bajsbank – bra skit?
Tack för din röst!