Stockholm

Här är landet där du får vara hemma från jobbet när du har mens

Inte så kul att ha mens, speciellt inte när man har ont.
1 av 2
Inte så kul att ha mens, speciellt inte när man har ont. Foto: TT Bild
I en provins i Kina kommer man dock införa betald ledighet för kvinnor om de känner smärta.
2 av 2
I en provins i Kina kommer man dock införa betald ledighet för kvinnor om de känner smärta. Foto: TT Bild

Och du får betalt också!


Läs mer

Det här med mens är inte så kul speciellt inte om man har mensvärk.

Bildkälla

Därför är den här kinesiska provinsen, Anhui-provinsen, ett föredöme för andra länder. Där kan kvinnor få betald ledighet varje månad om de måste stanna hemma på grund av svår mensvärk, skriver The Independent.

Från och med nu i mars kommer kvinnor kunna ta en till två dagars ledighet mot uppvisande av ett intyg från ett medicinskt institut eller sjukhus.

Det här är dock inte den första kinesiska provinsen som inför den här typen av ledighet för kvinnor. I norra Shanxi provinsen och centrala Hubei provinsen har man haft det sedan ett tag.

Bildkälla

Trots att detta är en grym grej så är inte alla inblandade helt positiva. Man gjorde en undersökning när man provade på detta i Guangdong-provinsen och då svarade 20 procent av kvinnorna att de inte var villiga att ta ut sin ledighet – då det skulle kunna leda till att deras arbete försenades. Och de arbetsgivarna var bekymrade över kostnaden.

Förutom Kina finns det en rad andra länder som tillåter kvinnor ta ledigt under mens, nämligen: Sydkorea, Taiwan, Indonesien och Japan, skriver The Independent. Men inget land i Europa har ännu tillämpat detta – kanske Sverige kan visa vägen?

Borde det här införas i Sverige?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.