Stockholm

Hög halt radioaktivitet uppmätt nära Sverige

Det är höga halter av ett radioaktivt ämne i Helsingfors.
1 av 3
Det är höga halter av ett radioaktivt ämne i Helsingfors. Foto: TT bild
Ämnet celsium-137 har inte varit så högt i Helsingfors sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.
2 av 3
Ämnet celsium-137 har inte varit så högt i Helsingfors sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Foto: TT bild
En bild som visar Tjernobyl några dagar efter olyckan. De höga halterna i Helsingfors sägs dock inte bero på ett kärnkraftverk.
3 av 3
En bild som visar Tjernobyl några dagar efter olyckan. De höga halterna i Helsingfors sägs dock inte bero på ett kärnkraftverk. Foto: TT bild

Halten av ett radioaktivt ämne har aldrig varit så hög i Helsingfors sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ordet radioaktivitet klingar inte skönt i öronen och nu har det uppmätts höga halter av det radioaktiva ämnet celsium-137 nära Sverige, nämligen i Helsingfors, skriver den finska tidningen Yle.

Sist halterna var så här höga var vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för 30 år sedan. Men enligt finska Strålsäkerhetscentralen (STUK) kan halterna inte komma från ett kärnkraftverk.

– I så fall skulle det också finnas andra nuklider, som till exempel radioaktivt jod, i luften, säger Tarja K. Ikäheimonen, direktör på STUK, till finska Yle.

Ingen förhöjd beredskap

STUK tror i stället att den höga halten har kommit med vinden från öst eller sydöst. Den svenska Strålsäkerhetscentralen pratade med de finska kollegorna härom dagen om gör samma bedömning som dem.

– Det som hänt har inte föranlett någon förhöjd beredskap i Helsingfors. Vi håller just nu på att titta på våra mätstationer, men det finns en viss fördröjning på de resultaten, säger David Persson, pressansvarig på myndigheten till Dagens nyheter.

Nu får vi hoppas att de radioaktiva ämnet inte blåser till Sverige!

Är du rädd för radioaktivitet?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.