Tisdag 30 Nov
Stockholm

Spår efter Brysselterroristerna leder till Sverige

Mohammed Belkaid levde i Belgien men var skriven i Sverige sedan 5 år tillbaka.
1 av 3
Mohammed Belkaid levde i Belgien men var skriven i Sverige sedan 5 år tillbaka. Foto: Faksimil Twitter/TT Bild
Mohammed Belkaid gick även under namnet Samir Bouzid.
2 av 3
Mohammed Belkaid gick även under namnet Samir Bouzid. Foto: TT Bild
Belkaid sköts till döds i en lägenhet som hyrdes av en av brödern  El Bakraoui
3 av 3
Belkaid sköts till döds i en lägenhet som hyrdes av en av brödern El Bakraoui. Foto: Faksimil Twitter

Man med svenskt uppehållstillstånd hade relationer med de misstänkta gärningsmännen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra veckan sköts 35-årige Mohammed Belkaid till döds i samband med en räd mot en lägenhet i Bryssel. Nu framkommer att den 35-årige mannen, som har kopplingar till de bröder som är inblandade i attentaten i Bryssel, har varit bosatt i Sverige. Detta skriver Dagens Nyheter.

I lägenheten, som hyrdes av en av bröderna El Bakraoui under falskt namn, hittades en IS-flagga, vapen och DNA från Salah Abdeslam. Salah Abdeslam greps i fredags, misstänkt för att vara ledaren bakom Parisdåden. Belkaid ska också ha rest med Abdeslam och Najim Laachraoui, som pekas ut vara en av gärningsmannen bakom attentaten i Bryssel, i Österrike och Ungern.

Mohammed Belkaid fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och var skriven på en adress i Stockholm, men var nu illegalt boende i Belgien. Enligt ett terrorregister en avhoppare till Islamiska staten har läckt till SkyNews, ska Belkaid ha anslutit sig till IS 2014 i samband med en resa till Syrien 2014. Enligt dokumenten ska Belkaid ha visat intresse för att vara självmordsbombare. Säpo vill inte kommentera spåren som leder till Sverige. Belgiska utredare ska enligt DN, ha sagt att Mohamed Belkaid var känd under det falska namnet Samir Bouzid i jihadistiska kretsar i Belgien.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela