Torsdag 9 Dec
Stockholm

Terrorbröderna misstänks ha planerat ännu en bomb

Kärnkraftverket Tihange utrymdes i tisdags.
1 av 3
Kärnkraftverket Tihange utrymdes i tisdags. Foto: TT / TT
Här är en övervakningsbild från flygplatsen som släpptes under tisdagen. Mannen i mitten uppges vara Ibrahim El Bakraoui.
2 av 3
Här är en övervakningsbild från flygplatsen som släpptes under tisdagen. Mannen i mitten uppges vara Ibrahim El Bakraoui. Foto: Övervakningsbild
Människor i andra delar av världen drabbas av dessa typer av attacker dagligen utan att uppmärksammas på samma sätt.
3 av 3
Människor i andra delar av världen drabbas av dessa typer av attacker dagligen utan att uppmärksammas på samma sätt. Foto: Faksimil/Twitter

Övervakningsfilm visar att de spionerade på kärnkraftsforskare

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kort efter attentaten mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel i tisdags, evakuerades kärnkraftverket Tihange efter att aktiviteten i kärnkraftverken gick ner på minus. Personalen togs ur tjänst och bevakningen förstärktes.

Enligt Derniere Heure, via DN, finns det misstankar om att den terrorcell som bröderna El Bakraoui ingick i ska ha spionerat på chefen för Belgiens kärnforskningsprogram SCK-CEN. Programmet framställer radionuklid, ett ämne som kan användas för att framställa en smutsig bomb. Uppgifterna är hittills obekräftade av belgiska myndigheter.

Vid en husrannsakan i november hos Mohamed Bakkalis fru fann polisen en övervakningsfilm. Mohamed Bakkali har frihetsberövats för sin delaktighet i Parisdåden.

Övervakningsfilmen, som är 10 timmar lång, visar hur de två bröderna monterar ner en övervakningskamera från en busskur i närheten av chefens hem. På så vis tror man att bröderna har inhämtat information och kunskap om chefen, men vad uppgifterna har använts till är okänt, skriver DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela