Lördag 23 Okt
Stockholm

Det här är världens mest sällsynta pass

Malteserordens pass.
1 av 4
Malteserordens pass. Foto: Wikimedia Commons
Ser ni att flaggan nästan ser ut som Danmarks?
2 av 4
Ser ni att flaggan nästan ser ut som Danmarks?. Foto: Wikimedia/SMEH
Också ett obskyrt och udda pass.
3 av 4
Också ett obskyrt och udda pass. Foto: Wikimedia Commons
Passet.
4 av 4
Passet. Foto: Wikimedia Commons

Extremt sällsynt och udda med cirka 400 exemplar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De flesta vet hur pass fungerar. Sverige har en särskild lila färg på sitt pass och det säger en hel del om vem personen som äger passet.

Vilken som är världens mest sällsynta pass undrar du? Vad kul att du frågar! Det tillhör Malteserorden. De ger bara ut tre "riktiga" pass. Till de som är ledare i orden. Sen så finns det omkring 400 diplomatpass, skriver resesajten CN Traveler.

Men vad är Malteserorden? Det låter ju som något som tillhör ön Malta. Men inte längre – i dag ligger deras högkvarter i Rom, Italien.

Orden är katolsk och är egentligen numer en välgörenhetsorganisation. Orden äger inget land, men har diplomatiska relationer med mer än 100 stater och har en liten del av Förenta Nationerna. I orden finns 13 500 riddare och "dames", men även 80 000 frivilliga arbetare och 25 000 anställda.

Orden har sin egen konstitution, pass och frimärken. Det är dock bara 12 av 16 Schengen-länder som godkänner passet, och även USA och Nya Zeeland tillåter inte folk att komma in med passet.

Andra obskyra pass är aborigin-pass, pass från Vatikanstaten och pass som tillhör diplomater med känsliga dokument som tillhör brittiska ambassader runt om i världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela