Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler än någonsin är smittade av "mardrömsbakterie" – antibiotika hjälper inte

CRE-bakterier ökar i världen, speciellt i Danmark (OBS, genrebild).
1 av 3

CRE-bakterier ökar i världen, speciellt i Danmark (OBS, genrebild).

TT bild

CRE-bakterier biter inte på antibiotika (Genrebild).
2 av 3

CRE-bakterier biter inte på antibiotika (Genrebild).

TT bild

Dödligheten är väldigt hög om man drabbas av en allvarlig infektion.
3 av 3

Dödligheten är väldigt hög om man drabbas av en allvarlig infektion.

TT bild

Nyheter | 25/04/2016 17:43

​En så kallad ”mardrömsbakterie” sprider sig i Europa. Danmark är ett av de mest hotade länderna.

CRE-bakterier som de heter är ett samlingsnamn för flera typer av tarmbakterier som är resistenta mot antibiotika. Ofta framkallar de urinvägsinfektioner, men de kan också orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner. De som är mest i riskzonen är de som har kroniska sjukdomar och kateter, skriver danska Metro Xpress.

Bakterien kallas för den farligaste av alla resistenta bakterier och enligt en riskbedömning av Europeiska union är fler smittade av den farliga bakterien än någonsin. 30-75 procent av de som insjuknar i en allvarlig infektion dör.

– Antalet CRE-bakterier i Danmark är klart på uppgång, därför håller vi ett extra öga på det här. Vi har inte räknat klart siffrorna för 2015 men vi förväntar oss att det kommer vara ungefär 1,5 gånger så många fall som 2014. Då hittade vi 55 resistensgener hos 48 patienter, säger Wolff Sonkse, specialist i mikrobiologi till Metro Xpress.

Danmark är ett av de länder som har en av de mest allvarliga nivåerna av den resistenta bakterien, enligt Europeiska unionens riskbedömning. Läget i Sverige är inte lika oroande.

Den resistenta bakterien kan leda till döden i samband med lunginflammation och blodförgiftning.

– De här bakterierna är några av de mest oroande i världen. Vi fruktar allt eftersom det är vår överlevnad som står på spel, säger Wolf Sonkse, till Metro Xpress.