CRE-bakterier ökar i världen, speciellt i Danmark (OBS, genrebild).
1 av 3
CRE-bakterier ökar i världen, speciellt i Danmark (OBS, genrebild). - Foto: TT bild
CRE-bakterier biter inte på antibiotika (Genrebild).
2 av 3
CRE-bakterier biter inte på antibiotika (Genrebild). - Foto: TT bild
Dödligheten är väldigt hög om man drabbas av en allvarlig infektion.
3 av 3
Dödligheten är väldigt hög om man drabbas av en allvarlig infektion. - Foto: TT bild

Fler än någonsin är smittade av "mardrömsbakterie" – antibiotika hjälper inte

​En så kallad ”mardrömsbakterie” sprider sig i Europa. Danmark är ett av de mest hotade länderna.


CRE-bakterier som de heter är ett samlingsnamn för flera typer av tarmbakterier som är resistenta mot antibiotika. Ofta framkallar de urinvägsinfektioner, men de kan också orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner. De som är mest i riskzonen är de som har kroniska sjukdomar och kateter, skriver danska Metro Xpress.

Bakterien kallas för den farligaste av alla resistenta bakterier och enligt en riskbedömning av Europeiska union är fler smittade av den farliga bakterien än någonsin. 30-75 procent av de som insjuknar i en allvarlig infektion dör.

– Antalet CRE-bakterier i Danmark är klart på uppgång, därför håller vi ett extra öga på det här. Vi har inte räknat klart siffrorna för 2015 men vi förväntar oss att det kommer vara ungefär 1,5 gånger så många fall som 2014. Då hittade vi 55 resistensgener hos 48 patienter, säger Wolff Sonkse, specialist i mikrobiologi till Metro Xpress.

Danmark är ett av de länder som har en av de mest allvarliga nivåerna av den resistenta bakterien, enligt Europeiska unionens riskbedömning. Läget i Sverige är inte lika oroande.

Den resistenta bakterien kan leda till döden i samband med lunginflammation och blodförgiftning.

– De här bakterierna är några av de mest oroande i världen. Vi fruktar allt eftersom det är vår överlevnad som står på spel, säger Wolf Sonkse, till Metro Xpress.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.