Måndag 27 Jun
Stockholm

Hemlös man frias – att stjäla mat är inget brott om du är hungrig

Den hemlösa mannen frikänns från alla misstankar om stöld.
1 av 2
Den hemlösa mannen frikänns från alla misstankar om stöld. Foto: tt bild
Mannen hade inga pengar och behövde mat.
2 av 2
Mannen hade inga pengar och behövde mat. Foto: TT

Den hemlösa mannen togs på bar gärning när han försökte lämna butiken med ost och korv. Nu frias han av Italiens högsta domstolsinstans.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2011 greps Roman Ostriakov, en ukrainsk hemlös man, på bar gärning när han försökte stjäla två ostar och korv till ett värde av 38 kronor från en matbutik i Italien. Fallet mot mannen har dragit ut på tiden och först förra året dömdes han till sex månaders fängelse och 900 kronor i böter för stölden.

Brittiska BBC skriver dock att fallet överklagades till högsta domstolen i Italien då Ostriakov aldrig lämnade butiken och försvaret ansåg därför att straffet skulle omvandlas till försök till stöld. I måndags kom till slut domen mot Roman Ostriakov.

Att stjäla små mängder mat för att mätta en människas hunger kan inte ses som ett brott menar högsta domstolen i Italien. Roman Ostriakov frias därmed från alla anklagelser.
"... han stal en mindre mängd mat när han stod ansikte mot ansikte med ett behov av näring, agerandet bör därför ses som en nödvändig handling", skriver domstolen i sitt beslut, skriver brittiska BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.