Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Deras kebabrestaurang har förvirrat många – här är historien bakom

- 07/06/2016, 23:08
Rendy och Sinkau startade två kebabrestauranger i Kina.
1 av 15

Rendy och Sinkau startade två kebabrestauranger i Kina.

The Kebab House Swedish Restaurant

Restaurangen serverar kebabtallrik, kebabrulle, kebab i pita och kebabpizza utan tomatsås. På ett svenskt sätt, helt enkelt.
2 av 15

Restaurangen serverar kebabtallrik, kebabrulle, kebab i pita och kebabpizza utan tomatsås. På ett svenskt sätt, helt enkelt.

The Kebab House Swedish Restaurant

Restaurangens kebabpizza.
3 av 15

Restaurangens kebabpizza.

The Kebab House Swedish Restaurant

Ägarna Rendy och Sinkau.
4 av 15

Ägarna Rendy och Sinkau.

The Kebab House Swedish Restaurant

Insidan av den första restaurangen.
5 av 15

Insidan av den första restaurangen.

The Kebab House Swedish Restaurant

Den andra restaurangen.
6 av 15

Den andra restaurangen.

The Kebab House Swedish Restaurant

Den svenska ambassaden kom på besök.
7 av 15

Den svenska ambassaden kom på besök.

The Kebab House Swedish Restaurant

Givetvis serverar de även svenska köttbullar.
8 av 15

Givetvis serverar de även svenska köttbullar.

The Kebab House Swedish Restaurant

...men de serverar även andra, typiskt svenska maträtter. Här kött och pommes frites.
9 av 15

...men de serverar även andra, typiskt svenska maträtter. Här kött och pommes frites.

The Kebab House Swedish Restaurant

De serverar även mycket soppor och lax.
10 av 15

De serverar även mycket soppor och lax.

The Kebab House Swedish Restaurant

Pasta.
11 av 15

Pasta.

The Kebab House Swedish Restaurant

Pasta och lax.
12 av 15

Pasta och lax.

The Kebab House Swedish Restaurant

De serverar även kanelbullar, såklart.
13 av 15

De serverar även kanelbullar, såklart.

The Kebab House Swedish Restaurant

Och på julen har de julbord!
14 av 15

Och på julen har de julbord!

The Kebab House Swedish Restaurant

Plankstek med lax.
15 av 15

Plankstek med lax.

The Kebab House Swedish Restaurant

Vem hade kunnat tro att kebaben skulle ta sig från mellanöstern, till Sverige – och sedan till Kina?

Ja, inte du kanske. Men Sikau, 36, och Rendy, 28, kunde det.

Många svenskar har blivit förbryllade av restaurangen. Nyheter24 har tidigare skrivit om Min som besökte restaurangen i samband med att hon skulle besöka släktingar. Hennes gissning var att ägaren måste ha trott att kebab är svenskt.

Gissa igen.

I juli 2014 startade nämligen svenska Sikau och Rendy upp restaurangen "The Kebab House Swedish Restaurant" i staden Hangzhou nära Shanghai i Kina.

– För tre år sedan var jag i Kina och fick äta ris, nudlar och grytor. Då pratade jag och Rendy om hur gott det skulle vara med lite svensk mat och kebab i Kina. Då skojade vi om att vi skulle starta en restaurang, men sa sedan: "Vi skojar inte. Vi kör på – vi har möjligheterna", berättar Sikau för Nyheter24.

– Jag har alltid gillat kebab sedan jag var liten. Speciellt när man är bakis och vill ha något starkt och gott.

Rendy bor sedan en tid tillbaka i Kina där han är född, men han har växt upp och studerat i Sverige. Han hade bra kontakter som gjorde det lättare för dem att öppna restaurangen. 2013 letade Rendy en lokal, medan Sikau köpte utrustning.

– Den första tanken var att vi enbart skulle sälja kebab. Men vi tog med oss svenska kockar, som gjorde svenska rätter som vi fick smaka. De blev så bra så vi tyckte att det var synd att inte ha med de i menyn. Men vi hade redan registrerat namnet "The Kebab House". Så vi la in en undertext – "Swedish Restaurant", säger Sikau.

Restaurangen serverar kebab i alla former – i pita, i rulle, på pizza och på tallrik. Men även plankstek, köttbullar, schnitzel, pasta och svenska soppor. Givetvis även morotskaka och kanelbullar. Allt försöker de anpassa mot den kinesiska marknaden – men kebaben är väldigt svensk.

Ni kanske känner till att olika delar av Sverige äter kebab på olika sätt. I strimlor eller små bitar. Med eller utan tomatås. I vissa städer finns det en särskild kebabsås som andra inte hört talas om. Den turkiska kebaben äts egentligen med en stark tomatsås.

På "The Kebab House Swedish Restaurant" serverar de stark sås, vitlökssås och yoghurtsås.

– Vår sås är den bästa jag har ätit. Vi har ändrat receptet 30 gånger för att såsen är så viktig, säger Sikau.

I dag finns det två restauranger. Båda är belägna i Hangzhou, ungefär 700 meter ifrån varandra. Nästa steg är att om två månader öppna två salladsbarer, för att få kineserna att äta mer hälsosamt.