Lördag 1 Okt
Stockholm

John får betalt av staten – för att ha sex med prostituerade

John från Australien får betalt av staten för att ha sex med prostituerade.
1 av 3
John från Australien får betalt av staten för att ha sex med prostituerade. Foto: Flickr.com
Det han besöker mest är massagestudior som verkar som olagliga bordeller. Bilden är från ett annat tillfälle.
2 av 3
Det han besöker mest är massagestudior som verkar som olagliga bordeller. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: https://www.flickr.com/photos/erix/
Prostitution är avkriminaliserat i Australien.
3 av 3
Prostitution är avkriminaliserat i Australien. Foto: https://www.flickr.com/photos/davidselsky/

John, 60, är en av flera personer som får betalt av staten för att ha sex på olagliga bordeller.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan Australien avkriminaliserade prostitution och bordellverksamhet på 1990-talet har det uppstått ett problem med många olagliga bordeller.

Varje bordell måste få ett godkännande av myndigheterna för att få erbjuda sexuella tjänster, men många företag struntar i den regeln. Det största problemet ser myndigheterna med olagliga bordeller i som utger sig för att vara massagestudior.

Det är här “John”, 60, kommer in i bilden. Han är en av flera privatpersoner som gör efterforskningar via speciella företag på uppdrag av kommuner för att få veta vilka massagestudior som erbjuder sexuella tjänster, förutom massage.

I detta uppdrag ingår också att samla in bevis, vilket innebär att John måste ta del av de tjänster som bordellen erbjuder. I snitt har John haft ett jobbuppdrag var tredje vecka, men han vill inte berätta hur mycket pengar det ger.

– Det är inga stora summor, men jag får betalt för något som andra betalar mycket pengar för att få göra, det är ganska behagligt, säger han.

John är frånskild och har två vuxna söner, därför vill han inte uppge sitt verkliga namn. Trots att han arbetat som undersökare i fyra år är han inte speciellt stolt över sitt yrke och det är inget han har för vana att prata högt om bland vänner och familj.

– Jag pratar inte så mycket om det eftersom det är aningen absurt att verka inom den här typen av sfär, säger han.

Efter varje jobb måste John lämna in en rapport på runt tre sidor där han beskriver plats, tid, namn, vad han och den andra personen gjorde och hur mycket pengar som betalades.

– Det är en rapport som ska användas i rätten, så den måste vara detaljerad och precis. Det är inget man skriver på några minuter, säger han.

Metoden är omstridd och kritiserad från andra instanser. Men Lachlan Jarvis som är ledare för en grupp med privata efterforskare i New South Wales säger att han inte ser något problem med verksamheten.

– Jag tycker inte det är konstigt att någon vill använda skattepengar till den här typen av tjänster. De som kritiserar oss inser inte att vi bidrar till att minska exempelvis människohandel med sexuella motiv, säger han till australiensiska News.com.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.