Risken är låg till måttlig.
Risken är låg till måttlig. - Foto: AP

Larmet: Zika-viruset kan spridas i Europa i sommar

De uppmanar länder med en högre risk för smitta att förbereda sig.


WHO har gjort en riskbedömning av spridningen av zikaviruset i Europa under sommaren.

De bedömer att risken för viruset kommer att spridas är låg till måttlig, trots att myggarter som bär zikaviruset finns i några områden.


WHO gjorde bedömningen för att den nationella beredskapen att begränsa utbrott är god. Men de uppmanar länder med en högre risk att förbereda sig.

Områden där myggarterna Aedes aegypti, dengue och chikungunya finns har en högre smittspridning om inte åtgärder görs. Vilket är områden som Madeira och vid nordöstra kusten av Svarta havet, framför allt Georgien och Ryssland.


Aedes aegypti sprider bland annat zikaviruset och finns i 18 länder som bedöms ha en sannolikhet för spridning. De länderna är Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Tyskland och Turkiet, skriver DN.

/
/
WHO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.