Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pappan försvann spårlöst för 17 år sen – helt plötsligt ringer telefonen

- 09/06/2016, 18:33
Søren var försvunnen i 17 år och hans familj ville dödförklara honom.
1 av 3

Søren var försvunnen i 17 år och hans familj ville dödförklara honom.

TV2

Sen ringer telefonen.
2 av 3

Sen ringer telefonen.

TV2

han var misstänkt för bedrägeri – och familjen vet inte vad de ska ta sig till.
3 av 3

han var misstänkt för bedrägeri – och familjen vet inte vad de ska ta sig till.

TV2

Familjen var helt säker på att deras älskade man och pappa var död. Men så ringer telefonen...

I 17 år har Lone Jensen och hennes två döttrar levt utan att veta vad som hänt med deras man och pappa, Søren Baisgaard, som spårlöst försvann efter ett avslöjande om bedrägeri på hans arbetsplats.

Familjen trodde i många år att han var död – men helt plötsligt ringer telefonen.

I en ny dokumentär som heter "Som sunket i jorden" på danska TV2 sätts familjens öde åter på tapeten.

Lone kommer aldrig att glömma datumet 2 december 1999. Den dagen for en våldsam orkan in över landet – och många hem blev ödelagda – likaså hennes världsbild av helt andra skäl.

Mannen som hon älskade och som var far till två döttrar visade sig vara en helt annan person. Helt plötsligt var han bara borta.

Søren hade en chefsposition på avdelningen för affärsresor på danska motsvarigheten till SJ, DSB. Den 2 december 1999 togs han på bar gärning misstänkt för bedrägeri på arbetsplatsen. Det är inte känt hur mycket pengar det rör sig om.

Danska BT skriver att en gammal kollega menar att det rör om mellan 5 och 14 miljoner.

I dokumentären tyder det mesta på att mannen hade räknat med att få sparken. När han fick beskedet var han otroligt snabb på att packa och lämna landet.

På fyra timmar hade han packat en väska, skrivit ett avskedsbrev till sin fru och döttrarna samt satt sig på ett flygplan som först tog honom till London – och sedan vidare till Thailand.

I avskedsbrevet går översatt att läsa:

"Jag älskar er och har alltid velat göra det bästa för er. Men nu är det slut. Jag hoppas att ni trots mina misstag får ett bra liv".

Sedan den dagen har inte familjen sett maken av Søren. De har i stället fått leva i 17 år med ovissheten om var han kan befinna sig.

Ena dottern som nu är 27 år gammal säger i dokumentären:

– Han var ju världens bästa pappa. Han ville alltid leka när jag var liten.

Familjen uppfattade inte bara Sørens avskedsbrev som ett meddelande enbart till familjen, utan trodde att det rörde sig om ett självmordsbrev.

Det visade sig dock att han checkat in på ett hotell i Phuket. Sedan tog det bara några dagar innan han försvann därifrån – med kläder, pass och kreditkort kvar på hotellrummet. Där lämnade han också ytterligare ett avskedsbrev. Där skrev han tre ord:

"Søren är död".

Hotellet ringer snabbt till Lone med beskedet – och hon blev trots allt mycket chockad. Men inte lika chockad som hon skulle bli senare.

Sørens kropp hittades aldrig och 2012 vill familjen att han ska bli dödförklarad av en domstol. Då sätter domstolen ett ultimatum att de sätter in en annons i en lokal tidning i Phuket där de eftersöker honom.

Kort innan dödförklaringen går igenom får domstolen ett minst sagt udda telefonsamtal från utlandet. Mannen i telefonen presenterar sig som Søren Baisgaard och säger att han var efterlyst för bedrägeri. Och så säger han:

"Kan ni inte bara lämna mig ifred!".

Nyheten rev åter ett sår i familjens hjärta. Det visade ju nämligen att Lone och hennes döttrars man och pappa fortfarande kan vara i livet.

Men det hela väcker också många stora frågor.

Om Søren är vid liv – var är han? Varför försvann han? Vad gick hans bedrägerier egentligen ut på? Och har han en ny familj?

Det försöker dokumentären att svara på.