Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu släpps skräckspindlarna ut i det fria – stora som råttor

- 20/06/2016, 11:18
Skräddarspindlar är utrotningshotade.
1 av 3

Skräddarspindlar är utrotningshotade.

GreenZeb/Wikimedia

Men tack vare experter har bestånden nästan fördubblats.
2 av 3

Men tack vare experter har bestånden nästan fördubblats.

Helen Smith/Wikimedia

Spindlarna har också tidigare setts i Sverige, Norge och Finland.
3 av 3

Spindlarna har också tidigare setts i Sverige, Norge och Finland.

Helen Smith/Wikimedia

Om du är rädd för spindlar så bör du kanske hålla dig ifrån att resa till Storbritannien – eller Norge för den delen...

Lider du av en stor rädsla för spindlar, kallad arachnofobi? Då kanske det är bäst att du håller dig ifrån en resa till Storbritannien. Nyligen släpptes hundratals av landets största spindlar tillbaks ut i det vilda.

Det är nämligen så att 400 av arten skräddarspindlar precis blev släppta ut i det fria av djurskötare. Djuret med åtta ben har bruna eller svarta kroppar med vita eller krämfärgade ränder på sidorna. Spindeln kan bli upp till sju centimeter stor.


Spindlarna gillar att bo i kärr eller träsk och finns främst i södra England och Wales. Anledningen till namnet skräddarspindlar är att de just kan så och röra sig via ytspänningen på vatten.

Deras måltider består av mindre spindlar och larver. Det är även möjligt för spindlarna att få tag i mindre fiskar och grodyngel. Mums.

Experterna kallar dem även för "riktigt omsorgsfulla mammor". Fint ändå.

Djurskötarna som släppte spindlarna fria jobbar vid Chessington World of Adventures och de har, även om du kanske inte tror det själv, fått mycket beröm för att åter ha introducerat spindlarna i sin naturliga miljö.

Spindeln är nämligen extremt utrotningshotad. Djurskötarna har jobbat sedan 2011 för att försöka förhindra att spindeldjuren blir helt utrotade i landet, skriver brittiska Metro.

Nu verkar beståndet nästan ha fördubblats. Och det är väl bra – eller?

Förresten så finns just de här spindlarna även i Sverige, Norge och Finland. Eller så har de i alla fall funnits – 2013 hittade experter den ovanliga spindeln just i Norge. Så det kanske inte är så läskigt eller?

Är du rädd för spindlar?