Lördag 2 Jul
Stockholm

Det här kan hända om du köper piratkopierade grejer på semestern

Vet du egentligen vad som kan hända om du köper piratkopierade varor på din semester?
1 av 3
Vet du egentligen vad som kan hända om du köper piratkopierade varor på din semester?. Foto: TT/Mediacache
Rolex är ett märke som piratkopierats mycket.
2 av 3
Rolex är ett märke som piratkopierats mycket. Foto: Stefan Gustavsson 30042
Likaså Louis Vuitton.
3 av 3
Likaså Louis Vuitton. Foto: Stefan Gustavsson 30042

Brukar du unna dig ett par "Ray Bans" eller den där "Micael Kors"-väskan från ett gatustånd när du är på semester? Det är nog dags att sluta med det.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är lätt att falla för frestelsen att köpa den där Louis Vuitton-väskan, Ralph Lauren-parfymen och ett par märkessolglasögon. Kanske tar du det också ett steg längre och ger polaren ett paket Viagra på skämt. En minihögtalare hade ju inte heller suttit fel.

Det är väl ändå ingen som märker någon skillnad? Och de tillverkas ju i princip i samma fabriker. Eller?

Men enligt advokaten Christopher Büller på advokatfirman DLA Piper kan det faktiskt gå riktigt illa om man köper piratkopior. Här är hans fem största anledningarna till varför man ska akta sig för att köpa piratkopior.

1. Böter

I vissa länder är lagen mot piratkopior mycket strängare än i Sverige. I Frankrike kan man exempelvis få upp till saftiga 300 000 kronor i böter, eller rent utav ett fängelsestraff.

Bildkälla

2. Tas av tullen

Enligt nya EU-direktiv kan tullen nu förstöra piratkopierade varor som importerats för privat bruk. Om du beställer hem en piratkopierade varor riskerar den alltså att beslagtas av tullen och förstöras.

Bildkälla

3. Bristande säkerhet

Många som piratkopierar har inga incitament för att bibehålla någon kvalitet- eller säkerhetsnivå.

– Istället väljer de ofta de billigaste lösningarna, oavsett följderna. Att medvetet eller omedvetet köpa piratkopierade varor kan därför i vissa fall vara livsfarligt. Till exempel livsmedel, läkemedel, bromsskivor. För att visa på det stora problemet uppskattar amerikanska luftfartsverket att över 520 000 piratkopierade delar installeras på flygplan varje år.

Bildkälla

4. Hot mot innovationen

Om en person uppfinner något, som sedan kan kopieras direkt efter lansering, blir det omöjligt för uppfinnaren att få tillbaka sin investering. Det kan göra att viljan och stödet för innovation minskar.

Bildkälla

5. Kriminalitet och slavarbete

Ofta är kriminella organisationer iblandande i handeln med piratkopierade varor. Det är också vanligt förekommande med barnarbete, dålig säkerhet och fruktansvärda arbetsförhållanden i fabrikerna där varorna tillverkas.

Bildkälla

Om du är känner dig osäker på vad som är en piratkopia och inte, tänk då efter och ställ frågan: är det här för bra för att vara sant? Ja, då är det troligen det också. Får du en märkesväska för 200 spänn eller en parfym som kostar 600 kronor hemma för 100, då är det antagligen inte äkta vara.

Brukar du köpa piratkopior på semestern?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.