Jordaniens underrättelsetjänst anklagas för att ha stulit vapen som skulle använts till syriska rebeller.
Jordaniens underrättelsetjänst anklagas för att ha stulit vapen som skulle använts till syriska rebeller. - Foto: TT

​CIA-vapen såldes på svarta marknaden – skulle använts i kriget i Syrien

Vapen som ska ha skickats från CIA till Jordanien ska ha stulits och sålts på svarta marknaden – av jordansk underrättelsetjänst. Detta uppger SVT.


Vapnen, som kom från CIA och Saudiarabien, skulle användas av syriska rebeller. Men i stället stals de av personer som är kopplade till G.I.D – den jordanska underrättelsetjänsten. Därefter har de sålts vidare på svarta marknaden.

Några av vapnen misstänks av FBI ha använts vid en dödsnjutning i Amman i november i fjol. Där dog 6 personer, varav tre amerikaner.

Avslöjandet, som kommer i från New York Times, riktar nytt ljus på konsekvenserna av träningsprogram som beväpnar och tränar rebeller.

2013 påbörjades träningsprogrammet under kodnamnet Timber Sycamore och leds av CIA tillsammans med andra, arabiska underrättelsetjänster. Målet har varit att bygga upp oppositionsstyrkor mot Syriens president Bashar al-Assad. USA och Saudiarabien ger störst bidrag till programmet.

Den rapporterade stölden och försäljningen av vapnen värderas till flera miljoner dollar, och uppges ha lett till en stor ökning av vapen på Jordaniens svara marknad. Enligt New York Times rör det sig om allt ifrån Kalashnikov-gevär till raketdriven granater.

Officerarna som misstänks vara en del av operationen tros ha använt pengarna till att köpa dyra bilar, telefoner och andra lyxprodukter. Jordaniens minister för mediefrågor Mohammad H. al-Momani nekar till anklagelserna.

CIA och FBI har inte velat kommentera, skriver SVT.

/
CIA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!