Tisdag 29 Nov
Stockholm

Nådde toppen av Mount Everest – utreds nu av polisen

Ser du originalet till vänster och hur lik den är bilden till höger?
1 av 6
Ser du originalet till vänster och hur lik den är bilden till höger?. Foto: Facebook
Bilden är identisk med en annan bild.
2 av 6
Bilden är identisk med en annan bild. Foto: Makalu Adventure
Originalbilden.
3 av 6
Originalbilden. Foto: Facebook
Den här bilden ser ut att vara identiskt med en annan.
4 av 6
Den här bilden ser ut att vara identiskt med en annan. Foto: Makalu Adventure
Originalbild.
5 av 6
Originalbild. Foto: Facebook
Paret syns också innan de bestigit berget – i andra kläder.
6 av 6
Paret syns också innan de bestigit berget – i andra kläder. Foto: Makalu Adventure

Paret fick certifikat för sin bestigning. Nu har en känd bergsklättrare visat upp bilder som är identiska med parets bestigning.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två bergsklättrare som hävdar att de är det första paret att bestiga Mount Everest i Nepal har hamnat i blåsväder. Bokstavligen. Polisen utreder nämligen bilder från deras bestigning – anledningen är att man tror att bilderna är fejk.

Dinesh och Tarakeshwari Rathod är båda själva poliser från staden Pune i Indien. På en presskonferens som hölls tidigare i juni berättade paret att de besteg världens högsta berg den 23 maj i år.

Chefen för en bergsklättrarförening säger att hans assistenter bistått paret på expeditionen och paret fick även certifikat från nepalesiska myndigheter.

Bilder som spridits på bland annat Facebook visar att en av bilderna från bestigningen är extremt lik en annan bild. Äventyraren Satyarup Siddhanta, som syns på en av bilderna, skriver på Facebook att han inte var med på expeditionen och att paret stulit alla bilder från hans egna klättringar.

"Det här är helt fantastiskt!!!!! De tog mina bilder och photoshoppade sig själva på toppen... Och så får de certifikat också. Vad händer med bergsklättringen egentligen???? Skäms på er!", skriver Siddhanta i sitt inlägg.

Bilderna är identiska i den meningen att på en syns en person i gul jacka som ger tummen upp på toppen av berget och även en bild där flera äventyrare syns på väg upp med syrgasmasker.

Bilderna har spridits på offciella hemsidan för Makalu Adventure som assisterar bergsklättrare och aspiranter till att bestiga berget. Bilden på mannen som gör tummen upp är en av bilderna som publicerats. Den här gången har dock personen en indisk flagga framför sig och har ett kvinnligt ansikte med andra färger på sina leggings.


Bilden som delats på Makalu Adventure är identisk med Siddhantas:


Siddhanta säger till Daily Mail att han struntar i om paret besteg berget eller inte. Det han vill är att alla hans bilder ska försvinna från de officiella sidorna – som dessutom fått en vattenstämpel på sig. Han säger också att han har videobevis från sin egen bestigning.

En sak som också ter sig märkligt är att paret verkar byta jackor, stövlar och handskar mitt under expeditionen. Flera experter som Daily Mail pratat med säger att det är "helt overkligt" att det skulle hända på grund av kylan och utmattningen.


För att göra saken ännu märkligare berättar en annan bergsklättrare vid namn Anjali Kulkarni för Buzzfeed att hon mötte paret vid starten den 10 maj och att de inte ens hade börjat med träningen eller acklimatiseringen vid det läget.

Hon menar därför att det är omöjligt att nå toppen den 23 maj om man inte ens börjat med just det den 10 maj.

Det verkar dock som att företaget som publicerat bilderna vägrar att erkänna att det är en bluff när BBC intervjuar chefen. Ingen kommentar har lämnats från paret. Det som är ett faktum är att polisen i just Pune undersöker saken närmre.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.