Japan övervakade muslimer – måste nu betala 7,5 miljoner i skådestånd
Japan övervakade muslimer i hela Tokyo – avslöjades genom 114 dokument. Nu måste de betala skadestånd, men får inget straff eftersom det var "nödvändigt".
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Japans högsta domstol har erkänt att den japanska regeringen har spionerat på det muslimska samfundet. Detta uppger Independent.
2010 läcktes 114 polisdokument som visade att polisen övervakade de japanska muslimerna. Dokumenten bevisade att böneplatser, halal-restaurangler och islam-relaterade organisationer i hela Tokyo hade övervakats.
Bara inom några veckor hade dokumenten laddats ner över 10 000 gånger från 20 olika länder.
En grupp besående av 17 japanska muslimer betände sig för att anmäla den japanska regeringen. De får nu ett skadestånd på närmre 7,5 miljoner svenska kronor, men något straff för profilering och övervakning får inte regeringen. Domstolen anser att det var “nödvändigt och oundvikligt” att gardera sig mot den internationella rasismen, skriver Independent.
“Det förvånar inte mig”
I en spalt på Independent kommenterar skribenten Douglas Robertson händelsen.
“Japan har varit bäst på att spionera på alla muslimer – efter att ha bott där är jag inte förvånad” inleder han spalten.
Japan är ett traditionellt land med stor känsla för respekt, och många tar för givet att det är få personer som behandlar en annorlunda för att en inte ser japansk ut. Snarare fascineras japaner av främlingar, och kallar "icke-japaner" för "gaijin" eller "gaikokujin".
“Men fascinationen är ofta hopkopplad med rädsla och misstro” menar Robertson.
På samma sätt som japaner och icke-japaner skiljs åt, görs det samma skillnad på kristna och muslimska japaner.
Robertson menar att i västerländsk media ser detta som en direkt islamofobiska handling, men att detta inte är fallet i Japan. Han menar att islamofobin åtminstone, hur märkligt det än låter, grundar sig i en irrationell rädsla eller fobi för islam.
“Jag tror att det är symptomatiskt för en mycket bredare, djupt rotade och historisk inställning som finns i alla hörn och sprickor i det japanska samhället och kulturen. I ett land där även begreppet rasism fortfarande ses av många som en utländsk idé, är det förvånande att det inte finns mer legaliserad diskriminering som på denna plats” skriver Robertson.