Fredag 25 Jun
Stockholm

Stora protester i USA – efter att polisen skjutit ihjäl fembarnspappa

37-årige Alton Sterling sköts till döds av två poliser i tisdags. Händelsen har väckt starka reaktioner och flera protester i USA.
1 av 7
37-årige Alton Sterling sköts till döds av två poliser i tisdags. Händelsen har väckt starka reaktioner och flera protester i USA. Foto: AP/TT
37-årige Alton Sterling sköts till döds av två poliser i tisdags. Händelsen har väckt starka reaktioner och flera protester i USA.
2 av 7
37-årige Alton Sterling sköts till döds av två poliser i tisdags. Händelsen har väckt starka reaktioner och flera protester i USA. Foto: AP/Gerald Herbert
Nu sprids en video på händelsen som visar hur poliserna sitter på Alton Sterling.
3 av 7
Nu sprids en video på händelsen som visar hur poliserna sitter på Alton Sterling. Foto: TT
Händelsen har väckt många protester.
4 av 7
Händelsen har väckt många protester. Foto: AP/Gerald Herbert
Konstnären Jo Hines gör en avbildning av Alton Sterling utanför en butik i Baton Rouge
5 av 7
Konstnären Jo Hines gör en avbildning av Alton Sterling utanför en butik i Baton Rouge. Foto: AP/Gerald Herbert
Närbild på avbildningen.
6 av 7
Närbild på avbildningen. Foto: AP/Gerald Herbert
Cameron Sterling, Alton Sterlings son, tröstas av flera.
7 av 7
Cameron Sterling, Alton Sterlings son, tröstas av flera. Foto: AP/Gerald Herbert

37-åriga Alton Sterling sköts till döds i tisdags i USA av amerikansk polis. Nu protesterar stora delar av USA.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i tisdags som en 37-årig svart man sköts till döds av två poliser i Baton Rouge i Lousiana. Offret Alton Sterling brottades våldsamt ner och låg på marken med två poliser över sig, när han plötsligt sköts ihjäl. Händelsen har väckt starka reaktioner och ilska i stora delar av USA, uppger Expressen.

Enligt Vox fick polisen på tisdagen ett anonymt tips runt 12.35. Tipsaren sa att en man i röd t-shirt som sålde CD-skivor hade riktat sin pistol mot någon. Sterling passade in på beskrivningen, eftersom han sålde CD-skivor och bar en röd tröja. Det var när polisen kom till plats som de brottade ner honom våldsamt.

Händelsen fångades på en film som nu sprids på internet. Den visar hur Sterling ligger på marken med två polismän över sig och försöker ta sig loss. Polisen säger "rör dig inte, jag svär till Gud, rör dig inte" och därefter hörs flera skott.

AP Bildkälla: AP

Bar pistol

Efter att fembarnspappan hade skjutits plockade polisen fram en pistol ur hans byxficka – en pistol som inte syndes när Sterling sköts.

– Polisen måste ha känt pistolen under hans kläder, jag inte se den, poliserna satt ovanpå honom så det fanns ingen möjlighet för honom att nå den", säger Abdullah Muflahi, som äger affären där Sterling blev skjuten till The Guardian.

Enligt Muflahi sköts Sterling först tre gånger, sen gick polisen bort ifrån honom och sköt honom ytterligare tre gånger.

AP Konstnären Jo Hines avbildar Alton Sterling. Bildkälla: AP

Enligt närstående till Sterling brukade han bära en pistol för att skydda sig själv från rånade. Detta anser Sterlings familjs advokat är irrelevant, eftersom det ändå inte fanns någon möjlighet för honom att nå vapnet och heller inte höll vapnet.

Flera protester i landet

Det är hittills okänt varifrån skotten som tog Sterlings liv kom ifrån. Det amerikanska justitiedepartementet har inlett en undersökning för att utreda Sterlings död, enligt Expressen.

Händelsen har skakat USA och väckt starka känslor. Nu protesterar människor på flera platser runt om i landet för att visa sitt missnöje över hur polisen hanterade situationen, som till slut tog Sterlings liv. Flera demonstranter i Philadelphia har gripits av polis eftersom de blockerat trafiken när de marscherat för att visa missnöje, skriver NBC.

AP Människor protesterar på flera platser i USA. Bildkälla: AP

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela