Vakten får en hjärtattack i häktet – nu hyllas fångarna för det de gjorde sedan

Fångarna satt inlåsa i en cell när vakten plötsligt föll ihop. Det fångarna gjorde då gör att de hyllas som hjältar.


Det var den 23 juni som den dramatiska händelsen utspelade sig i ett fängelse i Dallas, Texas. En grupp fångar satt inlåsa i en cell på Parker County häktet, när vakten som satt på en stol på andra sidan gallret, plötsligt föll ihop.

Vakten hade drabbats av en förmodad hjärtattack och kollapsade på golvet. På en övervakningsfilm ser man hur fångarna direkt reagerar och ställer sig och ropar vid gallergrinden. Den lokala nyhetsstationen Wfaa har intervjuat fången Nick Kelton som såg allt hända inifrån cellen.

– Han bara föll ihop, det såg ut som ett skådespel. Han hade kunnat dö där och då, säger Nick Kelton.

När fångarna märkte att ingen hörde deras rop på hjälp tog de det farliga beslutet att bryta upp dörren till cellen för att ha en chans att rädda vakten. Efter några försök lyckades de och kunde springa ut i rummet.

– Vi var väldigt oroliga att de skulle komma in och sikta på oss med sina vapen, berättar Nick.

Väl ute kunde fångarna konstatera att vakten inte hade någon puls. Fångarna fortsatte att ropa på hjälp tills andra vakter, som hört tumultet, kom ner. De hade trott att det var slagsmål, och när de kom in i rummet motades alla fångarna in i cellen igen.

De andra vakterna påbörjade hjärt- och lungräddning och senare kom även sjukvårdspersonal till platsen. De lyckades återuppliva den medvetslösa vakten med hjärtstartare.

En kollega till den medvetslösa vakten säger till Wfaa att vakten antagligen dött om det inte varit för fångarnas insats. Och nu hyllas fångarna som hjältar.

Men Nick själva menar att det var en självklarhet.

– Jag tänkte aldrig att jag inte skulle hjälpa honom, oavsett om han hade ett vapen och en polisbricka. Om någon faller ihop kommer jag att hjälpa dem, sa Nick Kelton.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du HLR?
Tack för din röst!