Stockholm

Ali överlevde terrorn på Utøya tack vare sin polisdröm – nu blir den sann

Ali Al Hatem överlevde terrordådet på Utöya med hjälp av sin barndomsdröm att bli polis. Nu går drömmen i upplevelse.
1 av 4
Ali Al Hatem överlevde terrordådet på Utöya med hjälp av sin barndomsdröm att bli polis. Nu går drömmen i upplevelse. Foto: TT/Privat
Ali blev misstänksam när Breivik sade att han var polis.
2 av 4
Ali blev misstänksam när Breivik sade att han var polis. Foto: TT
Ali i polisuniform när han följde med sin kompis på nattspaning. Nu har han kommit in på polishögskolan.
3 av 4
Ali i polisuniform när han följde med sin kompis på nattspaning. Nu har han kommit in på polishögskolan. Foto: Privat
17-årige, nu 22-årige, Ali al Hatem i intervju med norska DBTV precis efter attacken.
4 av 4
17-årige, nu 22-årige, Ali al Hatem i intervju med norska DBTV precis efter attacken. Foto: Faksimil DBTV

I dag är det fem år sedan 77 personer dog i terrordådet i Norge – 69 av dem dog på Utøya. Nyheter24 har pratat med Ali som överlevde.


Läs mer

I dag är det fem år sedan Norge skakades av ett fruktansvärt terrordåd vi sent kommer glömma.

Det var den 22 juli 2011 som en bomb exploderade mitt i Oslos regeringskvarter och tog åtta människors liv. Två timmar senare inkom rapporter om en skottlossning på ön Utøya, där Arbeidarpartiets ungdomsförbund höll sommarläger.

En av de ungdomar som överlevde är den då 17-åriga Ali Al Hatem. Ali har många gånger sagt att han överlevde attacken tack vare sin dröm om att bli polis.

Ali hade aldrig varit särskilt politisk aktiv, men bestämde sig för att åka tillsammans med tre andra vänner. Han såg lägret som en möjlighet att lära känna nya människor.

På fredagen fick Ali och hans lägerkamrater höra om explosionen i Oslo. Ali gick direkt till sitt tält för att hämta sin telefon och ringa sin familj, som befann sig i närheten av regeringskvarteret. Han kom i kontakt med sin chockade syster som hade befunnit sig nära explosionen, och försökte lugna henne. Men under samtalet började flera skott höras runt Ali, och plötsligt såg han dussintals personer springa.

Hamnade mitt i Breiviks skottlinje

Alis kompis ryckte tag i honom och sprang mot Pompehuset, där han hamnade i sikte för Anders Behring Breiviks vapen.

– Hans skott snuddade mitt huvud med en halvmeter, och jag föll till marken på grund av lufttrycket och smällen, berättar Ali för Nyheter24.

I 45 minuter gömde sig Ali och hans kompis en bit bort från det hus som Breivik senare gick in i, och presenterade sig som polis.

– Jag och min vän valde att stanna kvar istället för att möta honom. Jag har en dröm om att bli polis och vet att polisen aldrig är ensamma vid sådana här händelser. Så när jag såg polisen blev jag skeptisk, berättar Ali.

Men i samma stund som personer i huset började gå mot Breivik tog han upp sin pistol och sköt en efter en. 14 personer dog vid Pompehuset.

– När du ser alla dessa människor slås sönder, blodet är överallt och de här underbara människorna rycks bort från oss kom frågan om hur jag i hela friden ska kunna bearbeta och komma tillbaka efter detta.

Drömt om att bli polis sedan barnsben

Ali har drömt om att bli polis sedan han var barn, och i höst börjar han på polishögskolan i Bodö, i norra Norge.

– När jag var sju år gammal hade vi cykeldag på skolan, och jag cyklade fram till en polisman och tänkte att jag ska bli som han en dag. Sedan dess har jag varit fast besluten om att det är min dröm.

Det är kanske just drömmen om att bli polis som räddade Ali den där mörka fredagen i juli. Som gjorde att han tog beslutet att han inte gick fram till Anders Behring Breivik.

– När du har en dröm om att bli något, är det naturligt att läsa in dig på vad det innebär och hur jobbet fungerar. Jag visste tidigt att poliser inte åker ut själva på sådana händelser, och när jag hörde gärningsmannen säga: “jag är från polisen”, visste jag att något var galet.

“Jag vann över honom – han förlorade”

Trots det fruktansvärda dådet har Ali lärt sig att se framåt. För Nyheter24 berättar han att han är extremt positiv, och lever på goda minnen. Men han har lärt sig mycket av den mörka fredagen i juli för fem år sedan.

– Jag kan bestämma mig för att gräva ner mig eller stå upprätt och säga att jag kommer klara detta. Jag har bestämt mig för att klara detta, och visa gärningsmannen att jag vann över honom, och att han förlorade!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.