Torsdag 9 Dec
Stockholm

Tusentals i protest – efter friande våldtäktsdomen mot 21-åriga Andrea

Andrea Voldum anmälde männen för att ha gruppvåldtagit henne efter en efterfest.
1 av 6
Andrea Voldum anmälde männen för att ha gruppvåldtagit henne efter en efterfest. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Fallet har sedan dess gått tre gånger genom rättsystemet.
2 av 6
Fallet har sedan dess gått tre gånger genom rättsystemet. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Och har tagit två år. Men förra veckan kom den friande domen mot männen.
3 av 6
Och har tagit två år. Men förra veckan kom den friande domen mot männen. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Något som får många i Norge att reagera. Här ser vi Andrea under demonstrationen som anordnades av Kvinnofronten på måndagen.
4 av 6
Något som får många i Norge att reagera. Här ser vi Andrea under demonstrationen som anordnades av Kvinnofronten på måndagen. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Flera tusen personer hade anmält att de skulle komma för att demonstrera mot "straffriheten för våldtäkt".
5 av 6
Flera tusen personer hade anmält att de skulle komma för att demonstrera mot "straffriheten för våldtäkt". Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Här demonstrerar Andrea på Eidsvolls plass utanför Stortinget i Oslo.
6 av 6
Här demonstrerar Andrea på Eidsvolls plass utanför Stortinget i Oslo. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Andrea Voldum blev våldtagen på efterfest av tre män, de släpptes alla fria i Högsta domstolen. Nu väljer tusentals att protestera mot domen.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om den mycket uppmärksammade våldtäktsdomen där 21-åriga Andrea Voldum från Norge blev våldtagen av tre män.

Efter två år av rättsprocesser och även två vändor i Högsta domstolen, efter att en oenig domstol inte kunnat enas första gången, kom så i förra veckan den slutgiltiga domen mot de tre männen.

Högsta domstolen bestämde sig för att släppa samtliga anklagade fria, trots att de i tingsrätten dömdes till sex år respektive sex och ett halvt år.

Och norrmännen tänker inte låta det hållas. Under måndagen fick flera tusen personer ut i Norges största städer för att demonstrera mot domen, rapporterar Side2.

Demonstrationerna organiseras av Kvinnofronton och kommer bland annat att äga rum i Oslo, Trondheim, Tromsø, Stord och Bergen. Över 3000 personer har anmält att de ska gå och slagorden för protesten är "Vi kräver rättssäkerhet för kvinnor".

I beskrivningen på evenemanget frågar sig arrangörerna också: "Är det straffrihet för våldtäkt i Norge? Vi ber organisationer, partier och privatpersoner att komma och demonstrera i dag den åttonde augusti för att visa att vi inte längre tolererar att män för straffrihet från våldtäkt."

Cathrine Linn Kristiansen från Kvinnofronten förklarar för Side2 varför de valt att anordna demonstrationer mot domen.

– Det är viktigt att demonstrera för att visa att vi fått nog, det här fallet är inte unikt men det är representativt för många som varit i en liknande situation. Det här var droppen som fick bägaren att rinna över. Samtidigt så har Andrea varit öppen med sina personliga upplevelser, och det har träffat en nerv, säger hon.

Kristiansen har också fått ta del av många starka berättelser från andra kvinnor som varit utsatta på något sätt sedan hon startade evenemanget. I evenemanget står det också att 9,4 procent av de norska kvinnorna blivit våldtagna, men att bara 11 procent av dem väljer att anmäla.

– Det visar på att det finns en låg tilltro till rättsväsendet och det är på tiden att vi gör något åt det, säger hon.

Målet med dagens demonstration ska enligt Kristiansen vara att belysa problemen med rättsystemet när det gäller våldtäkter.

Hon menar att det krävs att nämndemännens inflytande problematiseras, att det uppmärksammas att många av de kvinnor som anmäler våldtäkter känner sig kränkta av hur de blir bemötta och att vad en försvarsadvokat tillåts göra och anspela på i slutpläderingen begränsas.

Här avser hon främst de uppmärksammade tillfällen då försvarsadvokater gått så långt att de kommenterat kvinnans klädsel, tidigare umgänge eller vad hon "brukar" tycka om.

Här kan du se en intervju med Andrea:

Nyheter24 har tidigare skrivit om en svensk kvinna som våldtogs för 32 år sedan – nu har våldtäktsmannen dömts.

Skulle du ha demonstrerat?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela