Andrea Voldum anmälde männen för att ha gruppvåldtagit henne efter en efterfest.
1 av 2
Andrea Voldum anmälde männen för att ha gruppvåldtagit henne efter en efterfest. - Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen
Fallet har sedan dess gått tre gånger genom rättsystemet.
2 av 2
Fallet har sedan dess gått tre gånger genom rättsystemet. - Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Efter den friande våldtäktsdomen – nu river nämndemannens kommentar internet

En av nämndemännen har kommenterat den friande domen på de tre män som våldtog 21-åriga Andrea – och hennes kommentar river Internet.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den uppmärksammade våldtäktsdomen mot de tre män våldtog 21-åriga Andrea Voldum från Norge.

Fallet har i två år behandlats inom rättsprocessen och hunnit med två vändor i Högsta domstolen. Efter att domstolen inte kunde enas första gången, fick fallet testas på nytt och förra veckan kom den slutgiltlga domen mot de tre männen.

I tingsrätt dömdes de tre männen till sex och sex och ett halvt års fängelse, men Högsta domstolen valde att fria männen. Något som har väckt starka reaktioner i Norge.

Andrea har valt att i efterhand namnge de tre männen, något som ännu inte gjorts i de norska medierna. Även nämndemän har fått sina namn publicerade, något som har väckt starka diskussioner i Norge huruvida det är lämpligt eller inte.

En av de nu nämna nämdemännen är Hilde Melhus som har fått häpnadsväckande många reaktioner, över 9 000 likes, för sitt uttalande i frågan i en Facebook-kommentar under norska TV2:s artikel.

"Hon får inte tala om vem hon hade sex med? För att i enlighet med rättsstaten har hon inte våldtagits" skrev Melhus på Facebook.

– Kanske för att kommentaren visar det absurda i det hela. De kan våldta och gå fria för det, medan hon ska straffas för att berätta på sin Facebook-sida om vilka hon var på efterfesten med, säger Hilde Melhus till norska Side 2 om den stora responsen på kommentaren.

Hon förstår också innebörden av det hon har skrivit.

– Våldtäktsfall är svårt i sig, eftersom det ofta är ord mot ord. Men här de erkänt att de har haft sex med flickan, och det är bevisat att hon inte var vid medvetande. Det är ganska intressant att se hur en enkel kommentar kan få så mycket respons. Jag hade inte förväntat mig det när jag skrev det, säger Melhus till Side 2.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 17-åriga Melissa som blev sexuellt ofredad på en spårvagn i Göteborg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

1 timme sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

1 timme sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

1 timme sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.