Stockholm

Norge kan bli nästa land som förbjuder slöjan

Norge vill förbjuda burqa och niqab.
1 av 3
Norge vill förbjuda burqa och niqab. Foto: TT
"För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansikte" förklarade riksdagsledamoten Jette F. Christensen från Arbeiderpartiet.
2 av 3
"För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansikte" förklarade riksdagsledamoten Jette F. Christensen från Arbeiderpartiet. Foto: TT
Burqa och niqab kan bli förbjudet i skolor och för offentligt anställda.
3 av 3
Burqa och niqab kan bli förbjudet i skolor och för offentligt anställda. Foto: TT

Den norska integrationskommittén har presenterat sitt förslag: förbjud burqa och niqab för offentligt anställda och i skolor.


Läs mer

Nu kan Norge bli nästa land som förbjuder slöja.

"För att få till stånd en bättre integration måste vi se ett ökat deltagande i det offentliga. Då kan man inte täcka ansikte."

Så sade riksdagsledamoten Jette F. Christensen från Arbeiderpartiet under en presskonferens igår när Norges integrationskommité presenterade sina förslag för att förbättra integrationen i Norge, skriver NRK.

Kommittén består av representanter från norska Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre och Senterpartiet och samlades i fjol för att ta fram förslag för förbättrad integration i Norge. Förslagen presenteras på en presskonferens igår.

Ett av förslagen är att förbjud niqab och burqa i landets skolor, samt förbjuda offentligt anställda att bära exempelvis niqab. Detta eftersom kommittén anser att plaggen hämmar kommunikation och interaktion.

Religion ska inte stå i vägen för sexualundervisning

I förslaget framgår även att barn inte ska kunna frånvara simlektioner och sexualundervisning på religiösa grunder. Man vill även att barn som bor på asylboenden ska ha rätt att gå i förskola, och att finansiering till moskéer från utlandet ska regleras hårdare, skriver NRK.

Vill införa fler tillfälliga arbetstillstånd

Intergrationkommittén består av medlemmar från Norges oppositionspartier, som vill se en ökad användning av tillfälliga arbetstillstånd. Detta ställer den rådande regeringen sig kritisk mot.

– Vi vet att det skickar signaler ut i världen som påverkar flödet av asylsökande och flyktingar. Jag ser inte hur vi skulle kunna öppna för det nu, säger Hanne Caroline S. Iversen, statsekreterare för invandrings och integrationsministern Sylvi Listhaug, enligt Abc nyheter.

Senaste nytt

Pojke åtalas för falskt bombhot

Publicerades: 1 timme sedan

Ryssland hävdar ukrainsk motattack

Publicerades: 1 timme sedan

Minst 15 döda i haitiskt oväder

Publicerades: 1 timme sedan

Jordbruksverket krigsplacerar alla medarbetare

Publicerades: 2 timmar sedan

Protesterna i Senegal fortsätter – flera döda

Publicerades: 2 timmar sedan

Hotade med luftpistol – döms till fängelse

Publicerades: igår 23:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.