Fredag 27 Maj
Stockholm

Nya explosioner i Thailand i natt – fyra personer döda

Fyra personer har dödats i bombattentat i Thailand.
1 av 3
Fyra personer har dödats i bombattentat i Thailand. Foto: TT
På torsdagensnatten exploderade två bomber i Hua Hin i södra Thailand. Senare exploderade ytterligare sex bomber på flera orter i landet.
2 av 3
På torsdagensnatten exploderade två bomber i Hua Hin i södra Thailand. Senare exploderade ytterligare sex bomber på flera orter i landet. Foto: Facebook
Hua Hin.
3 av 3
Hua Hin. Foto: Google Maps

Ytterligare sex explosioner har drabbat Thailand i natt, men ingen har hittills tagit på sig dåden.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i går kväll svensk tid som två bomber exploderade med 30 minuters mellanrum på den populära turistorten Hua Hin i Thailand. Enligt uppgifter dödades en person och 10 personer skadades i dådet.

På fredagmorgonen inkom nya rapporter om ytterligare sex explosioner. Enligt AFP rör det som två explosioner i Hua Hin, två i Phuket, två i Surat Thani och en i Trang. Ännu en bomb ska ha detonerats i Phuket, skriver Aftonbladet.

De första explosionerna i Hua Hin utlöstes med hjälp av mobiltelefoner. Sprängladdningarna hade gömts i blomkrukor som exploderade med 30 minuters mellanrum, varav den ena fick svåra följder. I Surat Thani ska en bomb ha placerats utanför sjöpolisens kontor, och en annan vid den vanliga polisens kontor. Detta upgper Bankok Post.

Fyra personer uppges ha dödats av explosionerna sedan torsdagsnatten.

Förhöjt säkerhetsläge

Sedan explosionerna har säkerheten skärpts vid det kungliga palatset i Hua Hin. Polisen ska även vara i beredskapsläge för fler sprängdåd, uppger TT via SVT.

Motivet är okänt

Motivet bakom explosionerna är hittills okända, och ännu har inte någon tagit på sig bombdåden.

Attentanten har sammanfallit med den thailändska drottningens födelsedag som firas varje år 12 augusti. Högtiden är landets motsvarighet till mors dag. Om det är ett sammanträffande eller inte är hittills oklart.

Enligt BBC finns det tecken på att det kan vara separatistiska rebeller som ligger bakom attackerna. Små improviserade bombattacker har förekommit tidigare i Thailand, men sedan militärkuppen 2014 har attackerna minskat radikalt. För mindre än en vecka sedan röstade Thailand om ett godkännande av en ny, militärstödd konstitution som kan ha utlöst nya väpnade aktioner.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, sa premiärministern Prayuth Chan-ocha till journalister.

Lokala myndigheter tror att det kan röra sig om kriminella gäng som ligger bakom dåden, eftersom polisen har tagit krafttag för att stoppa den illegala människosmugglingen i landet, skriver BBC.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Utrikesdepartement har hittills inte fått in några uppgifter om skadade svenska medborgare.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna i Thailand. Vår ambassad står i kontakt med thailändska myndigheter, säger Emma Karlsson på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela