Lakritspipor är sedan 2010 tobaksklassade i Norge.
1 av 4
Lakritspipor är sedan 2010 tobaksklassade i Norge. - Foto: TT BILD / montage
Nu måste du vara över 18 år och besöka ett avskilt rum för att få tag i den omdebatterade lakritspipan.
2 av 4
Nu måste du vara över 18 år och besöka ett avskilt rum för att få tag i den omdebatterade lakritspipan. - Foto: TT BILD
Lakritspipor ses som en inkörsport till tyngre saker.
3 av 4
Lakritspipor ses som en inkörsport till tyngre saker. - Foto: TT BILD
I Sverige är det än så länge fritt fram att köpa på sig lakritspipor i vilken affär som helst.
4 av 4
I Sverige är det än så länge fritt fram att köpa på sig lakritspipor i vilken affär som helst. - Foto: TT BILD

Norges galna lag – godiset får bara säljas till personer över 18 år

Anledningen till förbudet är för att godiset är format som en pipa. Nu säljs lakritspiporna i ett eget rum med åldersgräns på flygplatsen.


Tycker du att det känns förlegat att Sverige bara tillåter alkoholförsäljning på Systembolaget? Då hade du förmodligen tagit dig rejält för pannan om du bodde i Norge.

Där har något helt otippat drabbats av säljförbud. Nämligen lakrits.

Sedan 2010 är lakritspipor förbjudna att säljas i vanliga butiker, medan vi här i Sverige är vana att se snasket på display vid kassan i vilken kiosk som helst.

Anledningen till förbudet är för att lakritspiporna – som alltså är helt vanligt godis – klassas som tobaksvaror enbart på grund av sin utformning.

De påstås därmed kunna vara en inkörsport till tyngre grejer av mer skadligt slag, ungefär som de cigarettformade chokladbitarna som såldes i låtsasciggpaket förut och var populära bland barn under hela 1900-talet.

Undantaget från förbudet är taxfreebutiker på flygplatser i Norge. Där säljs lakritspiporna fortfarande, men med ett exponeringsförbud.

I Gardermoens flygplats nya taxfreebutik kan du numera bara köpa lakritspiporna i ett särskilt tobaksrum som enbart kunder över 18 år har tillträde till.

Bildkälla

– Nej, det är inget skämt. Det är ett krav från våra myndigheter. I Norge är lakritspiporna betraktade som tobaksvaror på grund av sin utformning, säger Håkon Fjeld-Hansen från taxfreehandlarnas branschorganisation Travel Retail Norway till Aftenposten.

Det ironiska i sammanhanget är att sedan förbudet mot försäljning av lakritspiporna infördes så har försäljningen fullständigt exploderat i taxfreebutikerna.

– Vi säljer lakritspipor för fem miljoner kronor om året. Det komiska är att piporna för bara några år sedan sålde så dåligt att vi funderade på att ta dem ur sortimentet, säger Håkon Field-Hansen till Aftenposten.

Så sent som i juni i år skapade lakritspiporna stor debatt i Norge, vilket Nyheter24 har skrivit om tidigare. Frågan är så het att lakritspipeförbudet var en av de absolut viktigaste frågorna i valrörelsen 2013, där Fremskrittspartiet lovade att ta bort förbudet om de kom till makten.

Känner du någon som också älskar lakrits? Då är den här inbjudande läckerbiten den perfekta presenten.

Bildkälla

Detta är en redaktionell artikel, med länk via vår partner Prisjakt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde försäljning av lakritspipor förbjudas i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.