Jordens värsta storm har nått Kina

- 15/09/2016, 07:44 -
Supertyfonen Meranti har nått Kina. Bilden är tagen från Taiwan.

Supertyfonen Meranti har nått Kina. Bilden är tagen från Taiwan.

TT

Supertyfonen Meranti uppges vara den värsta stormen sedan 2013. Den har nu nått Kina.

Supertyfonen Meranti, som har orsakats att tusentals Taiwaneser har tvingats evakuera sina hem och försatt en halv miljon hem strömlösa, har nått sydöstra Kina. Detta uppger Aftonbladet.

Tyfonen är den hittills starkaste stormen i år och planetens kraftigaste sedan 2013.

Det kinesiska fastlandet har nu drabbats av piskande regn och våldsamma stormvindar. Ovädret medför kraftiga översvämningar och stora materiella skador.

Enligt CNN var det i måndags som stormen nådde supertyfonstatus. Den uppmätte då vindhastigheter på 370 kilometer i timmen, vilket motsvarar den högsta nivån på Saffir-Simpsons-skalan.

Natten till torsdag tog sig stormen från Taiwan till de södra provinserna Guangdong och Fujian i Kina. Styrkan har minskats till 230 kilometer i timmen, och har därmed gått från kategori 5 till kategori 4 på Saffir-Simpson-skalan, men anses fortfarande kraftig. Fordon har välts omkull, byggnader blåser sönder och containrar har flugit upp på hustak.

4 000 militärer och poliser har fått uppdrag att förbereda evakueringar.

– Jag har aldrig sett något så skrämmande i hela mitt liv, säger 72-åriga Ma Wenhuan, som bor och arbetar i Xiamen, till CNN. Vi var tvungna att ställa ut massor av hinkar för att fånga upp alla vattenläckor.

I Taiwan omkom en person och 44 skadades till följd av stormen, uppger Aftonbladet.

Tyfonen anses ha varit i samma nivå som supertyfonen Haiyan 2013, som tog mer än 6 000 liv, skriver Aftonbladet.