Frankrike förbjuder nu plastbestick och engångstallrikar.
1 av 3
Frankrike förbjuder nu plastbestick och engångstallrikar. - Foto: TT/Pixabay
Det är ytterligare ett steg mot onödiga produkter som belastar miljön.
2 av 3
Det är ytterligare ett steg mot onödiga produkter som belastar miljön. - Foto: Pixabay
Men det kan bli lite krångligare att ha picknick från och med 2020.
3 av 3
Men det kan bli lite krångligare att ha picknick från och med 2020. - Foto: TT

Frankrike blir ännu mer miljövänligt – förbjuder populära produkten

Franrike tar ytterligare ett steg mot onödiga produkter som skadar miljön, men det kan bli lite krångligare att ha picknick framöver.


Franrike har tidigare tagit det viktiga beslutet att inte låta mataffärer kasta mat som inte blivit såld. Nu tar det nästa steg i att bli mer miljövänliga och förbjuder ännu en onödig sak – engångstallrikar och bestick, skriver Independent.

Så länge de inte är gjorda av biologiskt nedbrytbart material är det alltså slut med plasttallrikar och bestick på de franska picknickarna.

Lagen kommer tas i bruk år 2020 och är en del av satsningen att göra Frankrike till ett land som gör mer för att förhindra miljöförändringarna.

Många forskare ställer sig positiva till lagen men vissa hävdar att den inkräktar på EU:s direktiv om fri rörlighet av varor.

Företaget Pack2Go företräder företag som tillverkar engångsartiklar i Europa och de är mycket kritiska till lagen. De säger att de kommer fortsätta slåss för att lagen ska tas tillbaka och att de hoppas att den inte sprider sig till resten av Europa.

– Vi ber Europakommissionen att göra det rätta och vidta rättsliga åtgärder för att hindra att Frankrike bryta mot Europas lagar. Och om de inte kommer göra det så kommer vi, säger Pack2Go:s talesperson Eamonn Bates till The Associated Press.

Han säger också att han tror att lagen kommer missförstås av många användare, och att biologiskt nedbrytbara material kanske inte alltid är till det bättre i det avseendet.

– Folk kommer ta det som att det är okej att lämna den här typen av förpackningar i naturen. Förslaget är nonsens, det kan till och med göra situationen värre, säger han.

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djur som inte längre finns på grund av människan.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige göra samma sak?
Tack för din röst!