Onsdag 28 Jul
Stockholm

Kraftig jordbävning och tsunamivarning skakar Japan – invånare uppmanas fly

Japan har drabbats av en kraftig jordbävning.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En kraftig jordbävning har inträffat utanför den japanska regionen Fukushima, rapporterar Reuters via DN.

Skakningar ska ha känts av i Fukushima men även i huvudstaden Tokyo.

Jordbävningen, som skedde mellan 06.00 och 7.00 lokal tid, ska ha utlösts 61 kilometer sydöst om Namie i Fukushima, där kärnkräftverket haverade vid jordbävningskatastrofen 2011. Jordbävningen har mätts till 7,3 på ritcherskalan, på 10 kilometers djup.

Efter jordbävningen har en tsunamivarning utfärdats. Det väntas en tsunami på minst tre meter. Man har tidigare sett en 60 centimeters hög tsunami vid Onahama, 20 kilometer från landets östkust, enligt den japanska tv-kanalen NHK.

Nu uppmanas invånare som bor i regionen att fly undan kusten och högre punkter. Även människor som bor i prefekturerna Aamori, Iwate, Miyagi, Ibaraki och Chiba uppmanas att fly.

Enligt NHK har även en kemikaliefabrik börjat brinna, men om det finns samband mellan branden och jordbävningen är ännu okänt.

Tsunamivarningen väcker många känslor och minnen från när Fukushima drabbades av en tsunami 2011, då närmare 16 000 människor dog.

Då mättes det största skalvet upp till 9,0 på ritcherskalan. 2 500 personer är fortfarande saknade och antas döda, skriver Aftonbladet.

Texten uppdateras.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela