15-årig flicka lämnades att dö i skjul – för att hon fått sin mens

- 21/12/2016, 10:33
Flickan förvisades till ett skjul när hon menstruerade.
1 av 4

Flickan förvisades till ett skjul när hon menstruerade.

TT / Pixabay

I vissa delar av Nepal anses kvinnor orena under sin mens.
2 av 4

I vissa delar av Nepal anses kvinnor orena under sin mens.

TT

Kvinnorna får då bo i speciella hyddor eller till och med med djuren.
3 av 4

Kvinnorna får då bo i speciella hyddor eller till och med med djuren.

Pixabay

Nepal.
4 av 4

Nepal.

Pixabay

Den 15-åriga flickan fick sin mens och bannlystes då av familjen till att bo i ett skjul, där hon senare dog av kvävning.

En 15-åriga flicka från Nepal tros ha dött av kvävning efter att hennes familj förvisat henne att bo i ett skjul under sin mens, skriver Metro UK.

Flickan hade fått mens under en hinduisk högtid och blivit bannlyst till skjulet där hon sedan tänt en brasa för att hålla sig varm. Polisen tror att hon sedan dött av rökförgiftning efter att hon tänt en brasa då det var kallt i skjulet.

Vissa hinduiska grupper i Nepal betraktar kvinnan som oren under menstruationen och tvingar därför kvinnorna att bo i speciella hyddor eller med djuren under de dagar som mensen pågår, traditionen kallas för chhaupadi.

Flickan kom från Nepal. Bildkälla: Pixabay

Traditionen har varit olaglig sedan 2005 men pågår fortfarande i vissa byar. Komissionen för Mänskliga Rättigheter har kraftigt kritiserat myndigheterna i Nepal och anser att det måste tas strängare tag mot de som inte ser till att lagen efterföljs.

Enligt Mohna Ansari från komissionen så har det varit svårt att implementera lagen på landsbygden där många lokala ledare fortfarande utövar den.

– Det är viktigt för oss att jobba för att ändra de här attityderna och inställningen hos människor och öka medvetenheten om den här frågan, säger hon till Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Lisa som trodde att hon hade ensvärk men det visade sig vara något mycket värre och trosorna som kommer göra att du aldrig mer behöver ha vare sig tampong eller binda.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.