Två studenter nära att dö efter läkarens misstag

- 27/01/2017, 22:14
Läkaren råkade ge två studenter 30 gram koffein. Egentligen skulle de fått 0.3 gram.

Läkaren råkade ge två studenter 30 gram koffein. Egentligen skulle de fått 0.3 gram.

TT

Nu får universitet böta fem miljoner kronor.

Två studenter i England skulle delta i en medicinsk undersökning för att kolla effekterna av koffein under träning. Men ett misstag från den ansvarige läkaren gjorde att de två studenterna hamnande på sjukhus.

Tanken var att de båda skulle få i sig 0.3 gram koffein men på något sätt och vis hade läkaren räknat fel i sin mobil och gav istället de båda 30 gram koffein i en shot. Hela 12 gram mer än den "dödliga" dosen av koffein, skriver Cosmopolitan.

Studenterna hamnade på sjukhus efter den stora mängden koffein och de båda tappade nio kilo var och fick genomgå dialys. Som tur var klarade de sig och förutom att ena personen nu lider av försämrat närminne så är de återställda.

Det hela blev även en kostsam historia för universitet som hade hand om forskningen. En domstol i England kom fram till att de ska betala fem miljoner kronor i böter. Åklagaren nämnde bland annat att "personalen var inte erfarna eller kompetenta nog och de hade aldrig gjort en sådan här undersökning själva innan", skriver Cosmopolitan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.