En rapport visar att förhållandena i flyktinglägren är värre än i koncentrationsläger.
1 av 3
En rapport visar att förhållandena i flyktinglägren är värre än i koncentrationsläger. - Foto: Montage/TT
En pojke i ett flyktingläger på grekiska ön Samos.
2 av 3
En pojke i ett flyktingläger på grekiska ön Samos. - Foto: TT
Flyktingläger i Jordanien.
3 av 3
Flyktingläger i Jordanien. - Foto: TT

Ny ​rapport: Flyktingläger är värre än koncentrationsläger

En tysk rapport visar att förhållandena i flyktinglägren är värre än i koncenrationslägren.


Enligt en tysk rapport från den tyska ambassaden i Niger, Libyen, är förhållandena så dåliga i de libyska migrantlägren att de är värre än i koncentrationsläger. Detta skriver The Guardian.

I rapporten ska det finnas bilder och filmer från ambassadpersonalen, som visar hur migranter och flyktingar i Libyen hölls inlåsta av smugglare under fruktansvärda förhållanden. I flera libyska läger mördas, torteras och våldtas migranter dagligen, enligt rapporten.

22-åring misstänkt för tortyr och våldtäkt

Nyligen åtalades en 22-årig somalisk man för att ha begått flera brott i det libyska lägret Bani Walid, ett icke-officiellt läger 15 mil från Tripoli.

Mannen ska enligt vittnen ha varit vakt på lägret. Han anklagas nu för bland annat tortyr, mord och våldtäkt.

Enligt utredningen ska hundratals kvinnor och män ha varit inlåsta i en liten hangar som var låsta med tunga kedjor, och vaktades av beväpnade vakter.

Om migranterna och flyktingarna inte kunde betala smugglarna var det vanligt att straffas med våldtäkt eller tortyr med piskor och elstötar. Flera vittnen säger att den åtalade 22-åringen ska ha haft ett speciellt “tortyrrum", skriver The Guardian.

Stor kritik mot EU

FN bekräftade i december den tyska och italienska bilden av vad som sker med migranter och flyktingar i Libyen, i en rapport.

EU har kommit överens om att hjälpa Libyen stärka sin gräns mot Europa, vilket har fått stor kritik bland flera människorättsorganisationer.

– Om man vill skicka tillbaka människor till Libyen skulle man bryta mot lagen, för att inte tala om grundläggande anständighet, liksom förråda de värderingar som EU och dess medlemsstater byggdes på, säger Judith Sunderland på Human Rights Watch, enligt SVT.

Läs även om den 22-åriga mannen som våldtogs av polis under en id-kontroll i Frankrike.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
no title
Tack för din röst!