Därför tjänar unga män sämre än vad deras föräldrar gjorde i samma ålder

- 11/02/2017, 14:38
Unga män tjänar inte lika mycket som den förra generationen gjorde.
1 av 2

Unga män tjänar inte lika mycket som den förra generationen gjorde.

TT

Fler unga män jobbar i dag inom mer lågavlönade yrken som restaurang, bar, städning och detaljhandel, jämfört med förr.
2 av 2

Fler unga män jobbar i dag inom mer lågavlönade yrken som restaurang, bar, städning och detaljhandel, jämfört med förr.

TT

"Millennials är de första som får mindre i lön än den tidigare generationen", säger Torsten Bell som är chef för stiftelsen Resolution Foundation.

Det talas ju ibland om att tiderna alltid blir bättre. Men det är många unga som känner att det är precis tvärtom.

För ungdomar i England har det blivit tuffare ekonomiskt. Män som är födda på 80-talet och 90-talet har tjänat, och tjänar, mindre under tiden då de är mellan 22 och 30 år gamla, jämfört med vad de som är födda mellan 1965 och 1980 gjorde när de var i samma ålder, skriver The Guardian.

En av anledningarna är att fler unga män än tidigare jobbar inom lågavlönade yrken som städning, detaljhandel och restaurang, enligt uppgifterna från Resolution Foundation.

Det här gör att "millennials" tjänar mer än 138 000 kronor mindre under 20-årsåldern än vad den tidigare generationen, "generation X", har gjort, skriver The Guardian.

– Millennials är de första som får mindre i lön än den tidigare generationen. Medan det delvis beror på att de har haft oturen att växa upp under en stor ekonomisk kris, så finns det större ekonomiska krafter som gör att särskilt unga män halkar tillbaka, säger Torsten Bell som är chef för stiftelsen Resolution Foundation.

Fler unga män jobbar inom bar och restaurang. Bildkälla: Pixabay.

Antalet unga män som jobbar inom detaljhandel har dubblat under de senaste 22 åren. Antalet män som jobbar inom bar och restaurang har ökat från 45 000 till hela 130 000 sedan 1993.

Antalet män som jobbar deltid har också ökat. Samtidigt har antalet kvinnor som jobbat inom lågavlönade yrken minskat.

Resolution Foundations uppgifter handlar om män i Storbritannien. Men lönerna har i vissa fall gått ner även i Sverige.

Ser man till alla män över 20 år så har lönerna gått upp, men bland män i åldern 20-24 har inkomsten i Sverige gått ner.

Män i åldern 20-24 hade en mindre medianinkomst under 2015, jämfört med vad män i åldern 20-24 hade i medianinkomst 1991, om man räknar med hur mycket lönen från 1991 skulle ha varit värd i dag. Det visar statistik från SCB.

– Förklaringen är bland annat att fler yngre studerade 2015 än vad som var fallet 1991, säger Petter Lundberg på SCB till Nyheter24.

Är du en av de som får mindre i lön och behöver mer pengar? Läs om 9 saker du borde göra 2017 för att bli rik, eller läs om hur sjukt mycket pengar Johnny Depp gör sig av med varje månad.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Man