Andy genomgick ansiktstransplantation efter skadan – så ser han ut idag

- 20/02/2017, 12:59 -

Efter att Andy försökt att ta livet av sig så har han i tio år fått hjälp med att återskapa sitt ansikte.

Året var 2006 och det var två dagar kvar till jul. Andy Sandness från Minneapolis var 21 år gammal, hade tröttnat på allt – och såg ingen utväg än att skjuta sig i huvudet. Sagt och gjort. Andy drack sig full och tog fram ett gevär från garderoben. Han tog ett djupt andetag, lutade gevärspipan mot halsen och tryckte av.

Han överlevde skottet och ångrade sig genast. När polisen kom fram till platsen skrek han "snälla låt mig inte dö!". Snabbt kördes han till närmsta sjukhus och det var en utmaning att behandla skadorna. Kulan hade bokstavligen förstört både mun och näsa. Andy var tvungen att kommunicera via penna och papper med sin mamma som oroligt satt vid hans sida.

Det var början på en resa som via flera olika operationer skulle ge Andy sitt nya ansikte. En berättelse som AP skrivit om via Cosmopolitan.

Andy träffade plastikkirurgen Dr Samir Mardini som är specialist på rekonstruktiv kirurgi. Även om alla visste att det inte helt skulle gå att återställa Andys ansikte så blev det en mirakulös förändring. Efter olyckan gick han från killen med det perfekta leendet till en kille utan läppar med två tänder kvar.

AP. Innan skadan.

Operationerna började och bland annat togs hud från benen och ben från höften för att bygga ett nytt ansikte. Och förvandlingen gick förhållandevis snabbt. Efter fyra och en halv månad hade Andy genomgått åtta operationer. Men trots det kände Andy sig inte accepterad av samhället då många skrek glåpord efter honom. Han flyttade till en stuga i skogen i Wyoming där han kunde hålla sig för sig själv.

Mayo Clinic

Det var väldigt tufft emellanåt. Hans mun var bara några centimeter stor och att äta var i princip omöjligt. Dessutom bar Andy en näsprotes som brukade ramla av när han gick ute.

Operationerna fortsatte och till sist fick Andy samtalet han väntat på sedan olyckan. Han skulle få genomgå en komplett ansiktstransplantation. En operation som var så ovanlig att endast omkring 20 hade genomförts i hela världen. Tre år senare låg han på operationsbordet.

AP

Men resan dit var lång. Efter flertalet intervjuer och psykiska utvärderingar hamnade han på väntelistan. Då krävdes bara att de kunde hitta en matchning i donationsregistret. Bara någon månad senare fick Andy ett bitterljuvt samtal. En ung man hade dött och lämnat sin 19-åriga gravida fru efter sig. Han hade också skjutit sig själv i huvudet, men överlevde inte.

Under transplantationerna deltog 60 kirurger, sjuksköterskor, narkosläkare och annan personal under en 56 timmar lång operation. Det tog några dagar innan Andy fick se sig själv i spegeln – och när han väl gjorde det träffade det honom väldigt hårt. Han var överväldigad.

AP

– När du förlorar någonting som du trodde var borta för alltid och får en andra chans. Det glömmer du aldrig, säger han.

Förra året genomgick Andy sin senaste operation för att jämna till huden i ansiktet. Han kan äntligen känna dofter igen och nu kan han prata obehindrat efter timmar av talterapi. Han säger att det här verkligen känns som "det nya ansiktet".

Nu har det gått tio år sedan den ödesdigra natten och är Andy 31 år gammal. Han hoppas att han i framtiden träffar en tjej och kan skaffa familj. All sorg och allt det onda är lämnat bakom honom. Nu ser han fram emot att leva livet. Han vill tacka familjen som gick med på att donera den döde 21-årige mannens ansikte.

AP

– Nu är jag bara ett ansikte av många och det får mig att le, avslutar han intervjun.

Läs också om brandmannen som genomgick en ansiktstransplantation efter en arbetsplatsolycka – eller läs om en kvinna som fick reda på att hennes pojkvän hade en robotpenis – efter nio månader.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.