Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En polis död och två skadade – det här hände i Paris igår

Torsdagen 20 april sköt en 39-årig man ihjäl en polis i Paris.
1 av 4

Torsdagen 20 april sköt en 39-årig man ihjäl en polis i Paris.

TT

Mannen uppges vara 39-åriga Karim C.
2 av 4

Mannen uppges vara 39-åriga Karim C.

TT

President François Hollande ​säger att han är övertygad om att attacken är "terrorist-relaterad".
3 av 4

President François Hollande ​säger att han är övertygad om att attacken är "terrorist-relaterad".

TT

Skottlossningen bröt ut på paradgatan Champs-Élysées.
4 av 4

Skottlossningen bröt ut på paradgatan Champs-Élysées.

TT

Nyheter | 21/04/2017 08:23

Under torsdagskvällen 20 april bröt en skottlossning ut i centrala Paris. Två personer skadades allvarligt och en polis dog.

Det var sent under torsdagskvällen som en skottlossning bröt ut på paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris. Gärningen misstänks nu vara ett terrordåd. Här är allt du behöver veta om händelsen.

Mitt i centrala Paris


Det var strax före 21-tiden på torsdagen som en man ska ha klivit ur en bil och plötsligt öppnad eld mot en polis vid Champs-Élysées. Därefter ska han ha sprungit vidare medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde.

– Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger Pierre-Henry Brandet, inrikesdepartementets talesperson enligt Reuters via SVT.

Champs-Élysées är en av de största shoppinggatorna i Paris, där många turister rör sig.

En polis och gärningsmannen döda


President Hollande

Enligt uppgifter ska en polis ha skjutits till döds och minst två personer uppges ha skadats allvarligt i samband med skjutningen.

En av de skadade personerna uppges vara en kvinnlig turist. Hennes nationalitet är inte fastställd, enligt åklagare François Molins. De andra skadade polisernas liv ska inte längre vara i fara.

Den andra personen som uppges ha dött är gärningsmannen själv. Han sköts av polis enligt det franska inrikesdepartementet.

Utreds som terrorbrott

Efter händelsen uppmanade polisen att människor skulle undvika Champs-Élysées, och sade att handlingen troligtvis handlar om "ett terroristdåd".

Samtidig menade inrikesdepartementet att det är för tidigt att prata om motiv. Vissa poliser uppgav att händelsen var ett väpnat rån.

– Man vet inte vad som har hänt, eller om det handlar om ett terroristdåd, säger Yvan Assioma hos franska polisen till CNN.

President François Hollande säger att han är övertygad om att attacken är "terrorist-relaterad".

Terrorsekten IS var snabba med att ta på sig dådet. Uppgiften kommer från IS eget propagandaorgan Amaq, via Reuters.

Polisen utreder medhjälpare


Gärningsmannen Karim C.

Gärningsmannen själv dödades av polis på plats, och har nu identifierats. Han är en 39-årig man som bor i en av Paris östra förorter. Detta uppger poliskällor för nyhetsbyrån AP.

Polisen kommer inte publicera hans namn förrän utredarna fastställt om det fanns en medhjälpare, men flera franska medier uppger att hans namn är Karim C.

Enligt åklagare tyder alla tecken hittills på att han agerat ensam. Under natten har polisen genomgått räder för att undersöka om han verkligen agerat ensam.

39-åringens bostad har sökts igenom under natten. Bilen som han körde är registrerad på mannen själv.

Tidigare känd hos myndigheter – och stämplad som terrorist

Enligt franska medier ska 39-åringen ha varit känd hos polis och säkerhetstjänst sedan tidigare, och stämplats som terrorist av dessa.

I februari ska mannen ha gripits efter att ha uppgett sig vara på jakt efter vapen "för att döda poliser", uppger France Info. Han släpptes på grund av brist på bevis.

Dömdes till 20 års fängelse


2001 ska mannen ha gjort ett mordförsök på tre personer – två av dessa var poliser. Det var i samband med en polisjakt som eskalerade, där polisen jagade en stulen bil.

Mannen dömdes 2003 till 20 års fängelse för mordförsöket, men 2005 förkortades straffet med fem år, skriver le Parisien.

Läs även om 25-åriga Arthur som misstänks ha orsakat syraattack på nattklubb – där flera personer skadades.

Skottlossningen i Paris inträffade knappt två veckor efter terrorattacken i Stockholm. Se när Stockholm Stad flyttar alla minnesblommor.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.