Saudiarabien har röstats in till att arbeta med jämställdhet i FN.
1 av 3
Saudiarabien har röstats in till att arbeta med jämställdhet i FN. - Foto: TT
Landet är ett av de minst jämställda i världen.
2 av 3
Landet är ett av de minst jämställda i världen. - Foto: TT
FN får nu stor kritik.
3 av 3
FN får nu stor kritik. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Saudiarabiens nya uppdrag: Arbeta för jämställdhet i världen

FN möter stor kritik sedan Saudiarabien, som är ett av de minst jämställda länderna i världen, röstats in för att arbeta med jämställdhet.


I Saudiarabien får kvinnor varken köra bil eller öppna ett eget bankkonto. Därför chockas många av att landet nu ska utveckla FN:s arbete för jämställdhet.

Landet har nämligen i hemlighet röstats in i FN:s kvinnokommission, CSW, rapporterar Aftonbladet.

– Att utse Saudiarabien till att försvara kvinnors rättigheter är som att utse en mordbrännare till stadens brandmästare, säger Hillel Neuer, exekutiv direktör på UN Watch.

Ska arbeta med jämställdhetsfrågor

CSW är de som sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsstaterna lever upp till dem. De samlas årligen för att ta fram nya riktlinjer och konkreta förslag för att öka jämställdheten i världen.

Redan i september 2015 valdes Saudiarabien in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vilket orsakade en stor kritikstorm. Landet är ett av de länder där man avrättar flest människor och bödlar utövar halshuggningar, tortyr, amputationer av händer eller fötter och piskrapp som straff.

Men nu har alltså Saudiarabien även röstats in som en av de stater som ska arbeta med jämställdheten i världen, från och med år 2018.

Sveriges röst osäker

Sverige är ett av de 54 länder som har röstat i frågan om att släppa in Saudiarabien. Totalt röstade 47 länder ja, men hur själva Sverige röstade är idag oklart.

– Om det stämmer att EU inte hade en gemensam hållning är det djupt problematiskt. EU borde ha en unison röst i det här fallet och stå upp för kvinnors rättigheter inom FN, säger Lena Ag, vars organisation flera gånger ingånget i Sveriges delegation till CSW:s årliga möten, till Aftonbladet.

"Borde ställas mycket högre krav"

På grund av landets lagar som gör att kvinnor underordnas män – bland annat om hur de ska klä sig och hur de ska umgås med män – möter FN stor kritik.

– Det sitter redan flera länder i Kvinnokommissionen med tvivelaktig inställning till kvinnors rättigheter. Det har att göra med att kvinnor förtrycks över hela världen och i FN återfinns alla dessa länder, säger Lena Ag.

– Det borde dock ställas mycket högre krav på att de länder som väljs till kommissionen också är de som är mest framstående i sitt arbete för kvinnors rättigheter, inte tvärtom.

Även Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande för FN-organet UN Womens svenska kommitté förvånas.

– Det är fruktansvärt det kvinnor utsätts för. Vi måste med alla möjliga medel göra det möjligt för kvinnor att få ett annat liv i Saudiarabien också, säger hon till Aftonbladet.

Men hon menar inte att vägen är att stänga ute Saudiarabien.

– Jag ser det snarare tvärtom. De ska vara med i såna sammanhang så att de ser vad som pågår i världen. Givetvis ska de inte få påverka saker åt sitt håll. Samtidigt har jag mött kvinnor som säger att det pågår något i Saudiarabien som är i rätt riktning, saker förändras och de stärker sin ställning.

Saudiarabiens framsteg

De senaste åren har Saudiarabien gjort vissa framsteg för att öka kvinnors rättigheter.

År 2015 fick kvinnor för första gången rösta och ställa upp i valen till lokala parlament. De får dock enligt lag fortfarande inte hålla valmöten där båda könen kan delta, och heller inte tala inför en manlig publik, skriver Aftonbladet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserade Saudiarabien så sent som 2016, vilket gjorde att Sverige hamnade i en diplomatisk kris med landet.

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur, sade Wallström angående Saudiarabien i Sveriges riksdag.

Eter uttalandet stoppades hon, på uppmaning från Saudiarabien, från att hålla ett tal inför Arabförbundet i Kairo. Hon hade bjudits in dit som hedersgäst, men även Arabförbundens utrikesministrar fördömde hennes uttalande.

Se även: 9 anledningar att fortfarande kämpa för kvinnorätten.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
FN
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Saudiarabien få vara med i FN?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

1 timme sedan
Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.