Söndag 14 Aug
Stockholm

12-åring utslängd från turnering – hade "för sexig" klänning

Den 12-åriga flickan blev utkastad från en schackturnering på grund av sin klädsel.
1 av 3
Den 12-åriga flickan blev utkastad från en schackturnering på grund av sin klädsel. Foto: Facebook/Pixabay
Flickans klänning ansågs bryta mot klädkoden.
2 av 3
Flickans klänning ansågs bryta mot klädkoden. Foto: Pixabay
Trots att klänningen gick nedanför knäna och även täckte axlarna.
3 av 3
Trots att klänningen gick nedanför knäna och även täckte axlarna. Foto: Facebook

En 12-årig flicka tvingades lämna en schackturnering hon skulle vara med i då arrangörerna ansåg att hennes klänning var "för sexig"

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 12-åriga flickan från Malaysia skulle tävla i en schakturnering i staden Putrajaya. Men istället tvingades hon lämna turneringen eftersom arrangörerna ansåg att hennes klädsel var för utmanande, skriver Mirror.

Hennes shacklärare lade ut ett inlägg om händelsen på Facebook. Han lade även upp en bild på flickans klänning. Där kan man se att flickans klänning både täcker hennes axlar och går ner till hennes knän.

Inlägget har sedan det publicerades fått stor spridning med över 1 000 reaktioner och 900 delningar. I inlägget skriver läraren att det var Chief arbiter för turneringen som ansett att flickans klädsel bröt mot klädkoden.

"Vi fick senare veta att det var turneringens Chief arbiter som ansett att min students klänning var 'förförisk' i 'vissa vinklar om man såg den långt ifrån'."

Du kan läsa hela hans inlägg här under.


En Chief arbiter är en person vars uppgift är att garantera spelarnas trivsel under schackturneringar. Denne sade då till 12-åringens mamma att om flickan skulle få spela behövde de köpa en annan klädsel till henne.

Men när mamman fick veta detta var alla butiker redan stängda och flickan tvingades då hoppa av turneringen helt. De förlorade både registreringskostnaden och resekostnaden på grund av detta.

Nu kräver flickans lärare, som en medlem i World Chess Federation, att arrangörerna går ut med en offentlig ursäkt till flickan och hennes mamma samt ersätter dem för de pengar de förlorat.

Flickan, som är distriktsmästare och enligt hennes lärare visar stor potential, har sedan händelsen känt sig bortgjord och kränkt av arrangörernas agerande.

Många på Facebook har också reagerat med ilska mot arrangörerna eftersom många anser att en av deras företrädare helt klart objektifierat 12-åringen, skriver Mirror.

En annan person som utsatts för objektifiering är den här lärarinnan som får kritik av elevernas föräldrar eftersom de anser att hon är "för sexig". Du kan se mer i klippet under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du spela schack?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.