Här är 5 teorier om vad som kan ha hänt Madeleine McCann

- 04/05/2017, 19:22 -
Det finns flera teorier om fallet Madeleine McCann.
1 av 4

Det finns flera teorier om fallet Madeleine McCann.

TT

Knappt fyra år gammal försvann hon från en semesterlägenhet i Portugal. Nu är det tio år sedan hon försvann, och inte ett enda spår har hittats.
2 av 4

Knappt fyra år gammal försvann hon från en semesterlägenhet i Portugal. Nu är det tio år sedan hon försvann, och inte ett enda spår har hittats.

TT

Man har letat efter henne på flera platser.
3 av 4

Man har letat efter henne på flera platser.

TT

Och en del misstänker föräldrarna.
4 av 4

Och en del misstänker föräldrarna.

TT

I år är det tio år sedan Madeleine McCann försvann spårlöst från semesterlägenheten i Portugal. Det finns flera teorier om vad som har hänt henne.

I år skulle Madeleine McCann bli 14 år.

Det var den 3 maj 2007 som Madeleine McCann försvann spårlöst under en semester i Portugal. Fallet är fortfarande olöst, och föräldrarna Kate och Gerry McCann har ännu inte gett upp.

Vad som hände Maddie är en gåta. Chansen att återfinna henne är statistiskt sett låga, men teorierna om henne fortsätter flöda.

Här är fem olika tänkbara scenarion:

Föräldrarna är inblandade

Kate och Gerry McCann blev misstänkta i fallet först i september 2007, det vill säga fyra månader efter Maddies försvinnande, skriver Independent.

Teorin då var att paret råkade döda sin dotter till följd av att ha gett henne för mycket lugnande för att få henne att sova, medan de åt tapas med sina vänner.

Man tror att paret gömde kroppen och fejkade hennes kidnappning, och att de efter ett stort sökpådrag flera veckor senare skulle ha gömt kroppen på en väldigt hemlig plats.

En teori polisen antagligen utvecklade efter att brittisk polis i juli hade skickat två polishundar för att söka efter blod och en död kropp. De togs till flera ställen, men bara familjens semesterlägenhet gav utslag. Den ena hunden markerade dessutom vid familjens hyrbil, som de hade hyrt 24 dagar efter att Maddie försvann.

Efter att ha analyserat DNA från bilen meddelades att paret var misstänkta, men senare visade det sig att varken DNA:t eller hundarnas spår var helt vattentäta. Bara 15 av 19 komponenter från Maddies DNA-profil kunde identifieras.

Misstankarna mot föräldrarna avskrevs 2008.

Ett inbrott som gick fel

Enligt en annan teori ska tjuvar ha brutit sig in i lägenheten, och troligtvis dödat eller fört bort Maddie när hon vaknade.

Scotland Yard har ännu inte avslagit den här teorin helt, även om det kanske låter otroligt att lägenheten i sådana fall inte var mer förstörd och att tjuvarna skulle ha gjort hundratals misstag.

Men detektiver har tidigare identifierat fyra personer från Praia da Luz som skulle ha kunnat begå handlingen. Deras bakgrund, mobiltelefonkontakter och platsen de befann sig på runt Maddies försvinnande passar in på ett mönster över män som begått ett inbrott som gått fel.

Det var dock inte förrän 2014 som männen förhördes. Scotland Yard har dock sagt att det aldrig funnits några bevis på någon av männen, och släppte därför misstankarna mot dem.

Kidnappad eller dödad av en pedofil

Två år efter Maddies försvinnande började några av utredarna misstänka att hon hade utsatts av pedofiler när hon försvann.

Enligt en källa fanns det då 38 kända sexförbrytare i Algarve, en "magnet för pedofiler". Åren kring Maddies försvinnande hade sju barn utsatts för sexuella övergrepp. Alla barn var turister.

Gemensamt för alla brott var att de hade samma modus operandi, alltså metod, som vid Madeleines försvinnande: ett inbrott i en semesterlägenhet och ofredande av barn.

– Fem övergrepp skedde innan Madeleines bortförande, och två efteråt. Ett skedde en månad före hon försvann, säger källan enligt Independent.

Frågan som ställs är alltså om en pedofil kan ha gått så långt att denne dödat Maddie.

Förra året kom ytterligare en twist som kan kopplas till teorin. Tv-personligheten och politikern Clement Freud, som hade varit i Praia da Luz samtidigt som McCanns och blivit vän med dem, visade sig ha utnyttjat flickor i flera decennium. Det finns dock inga kända tecken på att Freud ska ha ofredad Maddie. Han dog 2009.

Många utredare avfärdar dock pedofil-teorin, och menar att en pedofil inte skulle ta riskerna att bryta sig in.

Bortförd av slavhandlare eller traffickers

En del tror att Madeleine har förts utomlands, men vart är inte helt klart. Man talar om allt från Belgien till Afrika.

2008 rapporterades att polisen undersökte möjligheten att ha tagits av en pedofilgrupp i Belgien som sökte en "ung tjej".

Den kriminella gruppen ska då ha tagit en bild på Madeleine innan kidnappningen, så att de belgiska pedofilerna kunde bekräfta att hon passade in på deras krav.

Flera rapporter har inkommit om att man har sett en tjej som liknar Madeleine i Marocko runt tiden hon försvann. De första veckorna efter försvinnandet åkte föräldrarna ner till Nordafrika för att få mer information.

En del tror att hon kan ha sålts som slav i Marocko, som ligger på vägen till Mauretanien. Landet var 1981 det sista i världen att förbjuda slaveri. Men rykten säger att människor fortfarande säljs som slavar, främst till rika familjer i mellanöstern.

Den tidigare utredaren Colin Sutton har sagt att spåret måste kollas upp, och att det är en självklar väg om man vill smuggla in ett barn i Afrika.

Madeleine var med i en olycka

Den femte teorin är att Madeleine vaknade upp i lägenheten och upptäckte att hennes föräldrar var borta. Hon ska då ha gått ut, men varit med om en olycka.

Man menar att om Maddie såg sina föräldrar på tapasrestaurangen, fanns det flera potentiella risker på vägen.

Om hon gick vilse kan hon ha kommit till några vägarbeten, där arbetare reparerade avloppet. Hon kan ha fallit i där och blivit medvetslös eller dött, och inte upptäcks när arbetare fyllde igen hålet.

Ingenjören och förvaltaren till bygget har dock bestridit teorin och säger att polisen har kollat platsen.

Andra teorier säger att Madeleine skulle ha blivit överkörd och förfaren grävt ner hennes kropp.

Enligt Kate McCann skulle Maddie i sådana fall ha behövt rulla upp rullgardinen, öppna skjutdörren, stänga båda efter sig och öppna grinden i trädgården om hon hade tagit sig ut på egen hand.

Maddie hade lärt sig att hitta till poolen, men frågan är om hon själv skulle gå åt något annat håll än där hennes föräldrar befann sig, skriver Independent.

Det må va teorier – men det här är vad vi faktiskt vet om försvunna Madeleine McCann:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.