Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skåpbil körde in folkmassa i London – minst en person död

Nyheter | 19/06/2017 07:28

En person ska ha mist livet när en skåpbil körde in i en folkmassa utanför en moské i London.

Det var strax efter midnatt lokal tid som en skåpbil körde in i en folkmassa i Finsbury Park, norra London.

En person uppges dött och åtta personer ska vara skadade. Händelsen utreds just nu som en misstänkt terrorattack.

Det var när flera personer lämnade moskén efter kvällsbönen som skåpbilen kom i full fart.

”Vi har nåtts av informationen att en skåpbil har kört över troende när de lämnade moskén i Finsbury Park. Våra böner är med offren”, twittrar paraplyorganisationen The Muslim Council of Britain (MCB).


Enligt ett vittne ska en person ha hoppat ur skåpbilen, beväpnad med kniv. Enligt polisen finns det ännu inga uppgifter om att någon har knivskurits, skriver SVT.

– Jag tror definitivt han gjorde det avsiktligt. Han var ungefär tre bilar framför mig, körde i bussfilen och sedan skarpt åt vänster. Han körde över människor. Han bara körde rakt över, säger vittnet Mohammad Abdullah till Sky News.

En man gripen

Polisen har gripit den 48-årige man som misstänks ha kört bilen. Han ska ha brottats ner av flera personer som höll fast honom tills polisen kom.

Under natten och morgonen har flera brittiska medier publicerat bilder på den misstänkte mannen. 

Innan han greps ska han ha skrikit att han ska "döda alla muslimer", uppger Aftonbladet.

Mannen togs till sjukhus som en försiktighetsåtgärd. Hans psykiska hälsa kommer utvärderas senare.Enligt brittiska medier är hans bil registrerad i Wales.

Moskén känd för radikal inriktning

Enligt AFP har moskén tidigare varit känd för radikala islamister, men har den senaste tiden bytt inriktning. Detta efter att ny ledning tillträdde.

Misstänkt terrordåd

Londonpolisen tar nu hjälp av brittisk antiterrorpolis. Detta för att utreda om händelsen är en terrroattack eller inte.

Enligt svenske terrorforskaren Hans Brun kan utredningsarbetet antagligen gå snabbare till eftersom Londonpolisen har höjd beredskap för terrordåd. Och om det är ett terrordåd, kan det finnas flera olika scenarion.

– Först måste vi veta vad det är för muslimsk församling. Om det är en shiamuslimsk församling, eller en sunnimuslimsk. Om det rör sig om en sunnimuslimsk församling skulle det kunna vara någon som gjort det som repressalier för tidigare attacker och det är en mycket obehaglig utveckling, säger Brun till SVT.