Många har nog sett vad som sker i fängelseduschar…
1 av 3
Många har nog sett vad som sker i fängelseduschar… - Foto: Pixabay/TT
…i alla fall om man ska tro vad vi ser på film.
2 av 3
…i alla fall om man ska tro vad vi ser på film. - Foto: Pixabay
Men stämmer det med verkligheten?
3 av 3
Men stämmer det med verkligheten? - Foto: TT

Så här går det till i fängelseduschen – egentligen

Har du alltid undrat om det som visas på film inifrån fängelseduschen stämmer överens med verkligheten? Här har du svaret.


Alla känner nog till den klassiska scenen när någon tappar tvålen inne i fängelseduschen. Vi vet alla vad som väntar därefter, men stämmer det verkligen överens med verkligheten? 

Brittiska Metro har pratat med en person som suttit i ett brittiskt fängelse om just det, och rett ut vad som egentligen pågår bakom lås och bom på fängelser. 

Personen som de intervjuat förklarar att det generellt är svårt att få någon som helst avskildhet på fängelser. Enligt honom bor det två intagna i varje rum, som är ungefär lika stort som ett badrum. 

I rummet finns även toaletten, det är alltså inte ett separat rum. Har man tur kan man ha ett draperi man kan dra för. Han berättar också att de flesta intagna gör sitt bästa för att låta sin rumskompis få någon form av privatliv och låtsas inte om varandras toalettbesök. 

Men hur är det då med duscharna? 

Enligt personen som Metro UK intervjuat är inte duscharna så öppna som det kanske verkar i filmer. I ett av fängelserna hen suttit på var varje dusch avskild med midjehöga väggar men annars öppna. 

På ett annat var de avskilda med väggar från golv till tak med halvhöga svängdörrar som insynsskydd. Det går alltså inte att få någon vidare avskildhet varken i duscharna eller cellerna. 

Men personen sade även att duschen var den plats som vakterna mest sällan patrullerade, vilket så klart gjorde det till platsen där flest "deals" genomfördes. 

Hen berättar att just för att det är den mest "privata" platsen är det också många som onanerar i duschen, enligt hens erfarenhet. Andra gjorde det i sina celler, antingen medveten om att den andre förstod vad som pågick men valde att inte säga något. 

Andra valde att vara mer öppna med varandra och prata om det eller göra det samtidigt. Vissa hjälpte även varandra. 

Ett problem med just intimitetsbiten är dock att ett fängelse ses som en allmän plats, och varje cell har ett fönster som vakter kan välja att titta in igenom när som helst, oavsett tid på dygnet. Om en intern blir påkommen i akten kan det leda till olika typer av reprimander, skriver Metro UK. 

I videon under kan du se hur mycket Sveriges värsta mördare tjänar i fängelse – helt skattefritt. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du klara av att sitta i fängelse?
Tack för din röst!