Bilder från grekiska flyktingläger. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 6
Bilder från grekiska flyktingläger. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: TT/Pixabay
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015.
2 av 6
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015.
3 av 6
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015.
4 av 6
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015.
5 av 6
TT-bilder från ett av Greklands flyktingläger, tagna 2015. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Bild från ett flyktingläger på ön Lesbos.
6 av 6
Bild från ett flyktingläger på ön Lesbos. - Foto: Pixabay

Fyraårig flicka våldtagen i grekiskt flyktingläger

Många barn behöver tillgripa prostitution som ett sätt att överleva då situationen på de grekiska flyktinglägren förvärras, visar en ny studie.


"Jag sa till mig själv, 'titta på dig – du kom till Europa, vad var ditt mål?'. Jag gör inte detta för att jag gillar pengarna, jag har inget val."

Så säger en av de många flyktingbarn som för närvarande tvingas sälja sex för att överleva i Grekland, där en fyraårig flicka är bland de drabbade, skriver Independent.

En ny studie från Harvards universitet varnar för en växande epidemi av sexuellt utnyttjande och missförhållanden i landet, som i dagsläget rymmer 62 000 strandade asylsökande då Europa alltjämt stänger sina gränser.

"Vi hade ett fall där en fyraårig-flicka blivit våldtagen", säger en psykolog på plats i ett av Atens flyktingläger till forskarna.

Samtidigt berättar biståndsarbetare att det ofta inte finns någon att vända sig till, och att våldsoffren, inspärrade med sina förövare, är för rädda för att rapportera brotten till polis och myndigheter.

Avsaknaden av polisiära ingripanden kan detta till trots leda till att de asylsökande människorna vänder sig till våldsamma hämndaktioner. I ett av de grekiska lägren hade en man, redan gift med ett barn, våldtagit en annan minderårig flicka, vilket ledde till att han blev svårt misshandlad.

Harvardstudien beskriver även en maffiabildning i de grekiska lägren, hur allt fler kriminella gäng terroriserar våldsoffer till tystnad.

"Att ha utstått risken för sexuellt våld under sin resa gör att många av flyktingbarnen är livrädda för att bli sexuellt utnyttjade på en plats som ska garantera dem säkerhet och skydd", går det att läsa.

Ett flyktingläger på ön Lesbos. Bildkälla: Pixabay.

Enligt samma studie finns svaga, eller icke-existerande, strukturer som lämnar barn mer utsatta. Bland annat rapporteras högre siffror bland sexrelaterade brott samtidigt som gäng utpressar barn med hot om att skicka förödmjukande bilder till deras familjer ifall de träder fram.

En läkare berättar även för forskarna att en gängmedlem lurat med en sjuårig flicka till sitt tält för att spela mobilspel.

"Hon kom tillbaka med märken på nacken och armarna. Senare beskrev hon att hon blivit sexuellt utnyttjad", säger läkaren till forskarna.

Studien har identifierat sex riskfaktor som måste tas itu med snarast. Bristen på särskilda utrymmen för barn, de riskfyllnad levnadsvillkor inuti lägren, oövervakad blandning av barn och vuxna, bristande resurser hos skyddssystem för barn, samt en brist på koordination från de inblandade myndigheternas sida.

Författarna av studien, Vasileia Digidiki och Jacqueline Bhabha, nådde slutsatsen att EU:s policys förvärrar risken för de yngsta och mest utlämnade flyktingarna att vända sig till smugglare och på så vis behöva ta till med desperata åtgärder för att kunna betala deras ockerpriser.

Samtidigt som fler migranter dör i livsfarliga försök att ta sig till Europa, nu mer än någonsin tidigare, sinar den politiska viljan att hjälpa överlevarna.

"Både inhemska och internationella aktörer borde hjälpas åt för att säkra adekvata åtgärder för att stoppa detta, och dessutom bygga säkra och legala flyktvägar för flyktingbarn i akut behov av skydd.", skriver forskarna enligt Independent.

Se även: De flyr med sina nyfödda barn – här räddas 2000 flyktingar på havet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Europa öppna sina gränser?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.