Anders Behring Breivik ställer norska staten inför rätta

Ett 13 sidor långt klagomål har lämnats in till Europeiska människorättsdomstolen – för att Breivik vill ha bättre förhållanden i fängelset.


Terroristen Anders Behring Breivik, som tidigare i år bytte namn till Fjotolf Hansen, kommer ställa den norska staten inför rätta i europeiska människorättsdomstolen, uppger NRK.

Detta efter påståenden om att han kan få psykiska skador av isoleringen i fängelset.

I sex år har Breivik inte träffat någon annan på fängelset, som inte har varit personal.

– Kärnan i klagomålet är att vi har sett en alltför hög nivå av isolering, och denna isoleringen har pågått under en lång tid, säger advokat Øystein Storrvik till NRK.

Det har hittills inte bevisats att isolering ger skador hos inspärrade, enligt Institutionen för Särskild hög säkerhet, i Norge. 

Hittills beskrivs Breiviks beteende som exemplariskt.

Sedan 2014 har Breivik fått mer och mer umgänge och kontakt med tjänstemän. Men detta menar Breiviks advokater inte är tillräckligt.

Breivik är också missnöjd med censuren av hans brev, och menar att det har gått för långt. Han menar att det gör det svårt att hålla kontakten.

– På grund av de stränga villkoren har han inte kunnat ha någon verklig kontakt med omvärlden, och känslan av isolering blir mycket värre, säger Storrvik till NRK.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!