Torsdag 9 Dec
Stockholm

Bil plöjde in i folkmassa under vit makt-demonstration – en död

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Under helgen har en stor vit makt-demonstration hållits i USA. En person har dödats efter att en bil körde in i en folkmassa.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela

Under helgen har den amerikanska vit makt-rörelsen hållit vad som sägs vara sin största demonstration på 30 år. Tusentals människor har varit på plats i Charlottesville i Virginia, antingen för att stötta – eller protestera mot "Unite the right" (förena högern) som demonstrationen kallas.

Demonstrationen utgörs av medlemmar från den amerikanska alternativ-högerrörelsen, Ku Klux Klan samt renodlade nazister. Anledningen till demonstrationen ska vara att staden valt att ta bort en staty på Robert E. Lee, en amerikansk sydstatsgeneral, skriver New York Times.

Demonstrationen inleddes under fredagen med ett fackeltåg vid universitet i Virginia, där hundratals högerextrema bland annat hördes skrika: “Judarna kommer inte ersätta oss". Sedan dess har protesterna eskalerat och under lördagen har våldsamma scener brutit ut i staden.

Twitter

Kring 18.30-tiden på lördagen plöjde en bil in i en folkmassa i anslutning till demonstrationen, och rammade det som sägs vara antirasistiska motdemonstranter. Enligt Huffington Post ska en person ha dött, samt 19 skadats.

Räddningspersonal hjälper till efter bilattacken. Bildkälla: Twitter

Stadens borgmästare Mike Signer har gått ut på Twitter där han uppmanar alla att lämna demonstrationen och gå hem.

Skärmdump

Samtidigt har även president Trump uttalat sig om de våldsamma demonstrationerna. Han skriver att alla måste förenas och fördöma hatet. "Det finns ingen plats för denna sorts våld i USA", skriver han i en tweet.

Skärmdump

Detta till trots har presidenten kritiserats, då många menar att de högerextrema demonstranterna samlats under Trumps vingar, och mycket riktigt har flera av högerextremisterna setts bära Trumpkepsar. Presidenten kritiseras även för att han inte stämplat bilattacken som terrorism.

Twitter

Virginias guvernör Terry McAuliffe har nu deklarerat undantagstillstånd i staten. Enligt CNN har ett ospecificerat nummer demonstranter arresterats.

Vid 22.40 kunde Buzzfeed meddela bilföraren anhållits, enligt deras poliskällor. Mannen ska hittats en kilometer från platsen.

Såhär såg det ut när Trump höll presskonferens kring demonstrationen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du orolig över det politiska klimatet i USA?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela