16 augusti är det 40 år sedan Elvis Presley dog.
1 av 3
16 augusti är det 40 år sedan Elvis Presley dog. - Foto: TT
Elvis och hans dåvarande fru Priscilla med nyfödda dottern Lisa Marie.
2 av 3
Elvis och hans dåvarande fru Priscilla med nyfödda dottern Lisa Marie. - Foto: TT
I slutet präglades Elvis liv av matberoende och tablettmissbruk.
3 av 3
I slutet präglades Elvis liv av matberoende och tablettmissbruk. - Foto: TT

Mysteriet kring Elvis Presleys död – ingen vet hur han dog

Idag är det det 40 år sedan Elvis "the king" Presley dog. Men hur dog han – egentligen?


När Elvis Presley 16 augusti 1977 hittades död i sina egna spyor på badrumsgolvet hemma i Graceland hamnade hela världen i chock.

För många var det så obegripligt att "the king" hade gått bort att det än idag, exakt 40 år senare, finns de som tror att han är vid liv.

Bild: TT

Elvis föddes 1935 i Tupelo, Mississippi i USA och fick en gitarr när han fyllde elva år. 1953, då 18 år gammal, släppte han sitt första album på Sun Records. Än idag är han världens mest sålda artist, med över en miljard skivor sålda världen över.

Vad som till slut orsakade stjärnans död finns det flera teorier om. Genom åren har det talats om förstoppning, fetma, hjärtinfarkt och överdos.

Obduktionen hemligstämplad

Varför ingen tycks komma överens om dödsorsaken beror på att hans pappa, Vernon Presley, har begärt obduktionsprotokollet hemligstämplat fram till år 2027. Alltså dröjer det ytterliga tio år innan vi vet helt säkert vad som föranledde Elvis död, skriver Expressen.

Det man vet helt säkert är dock att hans senare år präglades av matberoende och fetma, vilket det har skrivits om i flera böcker. Det sägs att han ska ha ätit potatismos med bara ena handen, haft ett kylskåp i sin garderob och enligt flickvännen Ginger Alden bestod hans frukost av glass och havrekakor. I slutet vägde Elvis 160 kilo.

Missbruket

Elvis ska ha plågats av ett drogmissbruk, vilket det förvisso råder delade meningar om. Stjärnan ska ha behövt medicin för att kunna somna, och för att vakna.

Det man vet helt säkert är att Elvis läkare George Nichopoulos bara under 1977 skrev ut närmare 10 000 tabletter till Elvis.

Bild: TT

Enligt läckta toxikologiska rapporter ska stjärnan ha haft onormalt höga doser av 9 olika mediciner.

Det handlade om lugnande medel som etinamate, quaaludes, baplacidyl, valium och fenobarbital, smärtstillande medel som morfin och demorol samt antihistamintabletten klorfeniramin, enligt Daily Beast.

Stjärnan ska dessutom haft åtta andra mediciner i sin kropp, nämligen diazepam, amytal, nembutal, carbrital, sinutab, elavil, avental och valmid. Detta är dock obekräftade uppgifter.

"Elvis var komplicerad"

Enligt Nichopoulos dog Elvis inte av drogmissbruk, utan av en hjärtattack. Läkaren förlorade sin läkarlicens efter att det uppdagades om hur mycket piller han skrivit ut till stjärnan.

– Ingen förstår att Elvis var så komplicerad. Jag arbetade så hårt bara för att hålla ihop allt. Och sen attackerade de mig när han dog och bestämde att jag var skyldig, säger Nichopoulos till Daily Beast enligt Expressen.

TV: Skådespelaren Michael Nyqvist är död – blev 56 år gammal

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Elvis musik?
Tack för din röst!